Drávacsehi

2018.03.22. 11:30

Három kistelepülés összefogásában épül fel a húsfeldolgozó

A siklósi járás három önkormányzata 19 munkahelyet teremt a térségben, de a háztáji gazdaságok újraélesztésével másoknak is lehetőséget biztosítanak a jó keresethez egy hamarosan elkészülő húsfeldolgozó működésével.

Igen fontosnak tartják Túrkevén a mezõgazdaság fellendítését, hiszen annak köszönhetõen többen is munkához jutottak a közelmúltban. Képünkön Gyarmati Zsolt, a Túrkevei Szociális Szövetkezet 2012 elnevezésû gazdasági társaság ügyvezetõje.

A háztáji gazdaságok újraélesztésével, valamint a Tésenfán és Szaporcán bővülő sertésteleppel biztosítják a júniusban elkészülő húsfeldolgozó üzem fenntarthatóságát Drávacsehiben. A projekt kezdeményezője, Drávacsehi polgármestere a Belügyminisztériumnál egy kiskapacitású vágóhíd és húsfeldolgozó kialakítására tett javaslatot. Azért, hogy az üzem fenntartható legyen, a sertéstelepek bővítése mellett Tésenfán takarmánykeverőt is építenek és Szaporcán pedig malacnevelőt is kialakítanak. A közös projektre összesen több mint 420 millió forint állami támogatást kapott a három település.

– Az egész rendszert a minőségre építjük, a takarmánykeverő és a kocaól építésével az ugyanolyan összetételű takarmánnyal hizlalt sertések húsának feldolgozása azonos és állandó minőséget fog hozni – mondta Németh Tamás, Drávacsehi polgármestere. Hozzátette: ma a sertés felvásárlási ára nagyon alacsony, főként ezért nem éri meg hizlalni. Viszont, ha a feldolgozott húskészítményekből származó bevételt vissza tudják forgatni a takarmányba, már magasabb felvásárlási árat tudnak biztosítani.

– A júniusban elkészülő húsüzem kapacitásának az egyharmadát fogjuk első körben kihasználni. A háztáji sertéstartást újraélesztve megteremtjük a lehetőséget a faluban élőknek arra, hogy részt vegyenek a sertéstenyésztésben – mondta a községvezető.

Drávacsehiben idén januárban 14-en szereztek húsfeldolgozó képesítést. A képzésben résztvevők lelkiismeretesen tanultak. Nagy izgalommal telt az elmúlt időszak, a csapat nagy részének ugyanis ez volt élete első vizsgája. A polgármester elmondta, a lakók is lehetőségként élik meg, hogy helyben lehet a munkahelyük és már két család is jelezte, szeretne száz sertést nevelni.

Szaporcán június elején húszan fejezik be az állattenyésztő képzést. A 2019-től induló tényleges termelés első körben Drávacsehin 8, Szaporcán 5, Tésenfán 6 embernek biztosít hosszú távú munkalehetőséget.

Évente ezer sertés feldolgozása a cél

A három önkormányzat együttműködése a területre jellemző tradicionális értékeket képviselve továbblépést jelenthet az elmaradott, csekély adóerő­képességgel rendelkező, jelentős munkanélküliséggel küzdő települések számára. Az üzem elkészültét követően, várhatóan júniusban kezdődhet a próbaüzem 500 sertés levágásával, a jövő évi terv pedig már ezer állat húsának feldolgozása lesz. A hagyományos ízvilágú füstölt áru és tőkehús termékeket egyrészt az üzem utcafronti részén működő mintaboltban, másrészt egy úgynevezett mozgó „ábécé” járműből is értékesítik a térségben élőknek.

– Ezen kívül a megyei önkormányzat Pécsett nyíló boltjában is helyet kapnak a termékeink, erről Nagy Csaba biztosított minket, emellett pedig a pécsi vásárcsarnokban bérelhetünk fix helyet az árusításhoz. Egyelőre ennél több hely talán nem is kell ehhez a mennyiséghez még akkor sem, ha a háztáji neveléssel fel tudjuk tornászni az üzem kapacitását 3000 sertés feldolgozásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!