Pécs

2018.04.26. 20:00

Hat méterrel nyúlt meg egyetlen év alatt az ikonikus tévétorony

Ha felpillantunk a Mecsekre, legelőször a tévétorony fogja meg az ember tekintetét. Nem is csoda, hiszen ez Pécs városának a legmagasabban fekvő nevezetessége.

Zsigmond József

Negyvenöt éves Pécs egyik ékessége, a Misina-tetőn álló tévétorony. Pontosabban már több mint 45 és fél éves, hiszen a műszaki átadása 1972. szeptemberben megtörtént, de a pécsiek 1973. április negyedikén ismerkedhettek meg vele közelebbről, hiszen a presszót és a kilátót ekkor nyitották meg a nagyközönség előtt.

Az első vidéki adó

A tévétorony helyén az 1908-ban épült 24,6 méteres Kiss József-kilátó állt, melyre egy őr vigyázott. Mellette volt egy 70 méter magas acélszerkezetű adó, innen sugározták az országban elsőként vidékről az MTV 1 műsorát.

Robbantással kezdtek

Az építkezési munkálatok a hatvanas évek közepén kezdődtek el, az alapokat a sziklába helyezték el. Több mint egy évet vett igénybe, amíg robbantással sikerült kimélyíteni a 20 méter átmérőjű és 12 méter mély alapgödröt a sziklában, ezt követte a vasszerelés és betonozás. Az építők a munkálatok során 4800 köbméter betont és hatezer mázsa betonacélt használtak fel. A torony összköltsége akkor meghaladta a 44 millió forintot.

Leállt az építkezés

1969 tavaszán már a Misina-tetőn magasodott a csúszózsaluzással készített betontorony. Ezt követte az előre gyártott lépcsőtartók elemeinek behelyezése. 1969. október 22-ét írtunk, mikor lebillent a legfelső lépcsőtartó elem. Elkezdődtek a helyreállítási munkák. Alig telt el egy hónap, s ismét lecsúszik az egyik lépcsőtartó elem. A vizsgálatok miatt 1970 tavaszáig szünetelt az építkezés.

A százezredik

Az 1973-as ünnepélyes megnyitó után alig telt el három hónap és már a százezredik látogatót fogadták a toronyban. Madarász László és felesége a pécsi ipari vásárra jöttek, egy napra, az ország túlsó sarkából. A házaspárt Katona József, a tv-presszó akkori üzletigazgatója köszöntötte, átnyújtva az intézmény ajándékát: egy szép Zsolnay mokkás készletet, a tévétorony emblémájával, díszdobozban.

Hat métert nőtt

1995-ben egy antennacserének köszönhetően hat méterrel nyúlt meg a torony, és elérte a 197 méter magasságot. A torony kettős gyűrűből áll, a belső öt méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. A belső gyűrűben fut a lift, a kettő közt pedig 459 lépcsőfok kanyarog.

A felnőttfilm...

Az 1990-es években a tévétorony szolgált mintegy díszletül egy amatőrök által készített felnőttfilmnek, amit akkor az interneten tettek közzé. Többek között a létesítmény parkolójában és a felvonójában vették fel a jeleneteket, és azokon a szereplőkön kívül a turisták is látszódtak.

Korcsolyapálya a tetőn

A tervek szerint a közeljövőben megújulna a Misina Étterem épülete és környéke. A földszinten az étterem mellett információs pont jönne létre, az emeleten kiállítóteret és kávézót hoznának létre, az épület tetején pedig a téli időszakban korcsolyapálya, nyáron minigolfpálya működne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!