postabontás

2018.06.23. 18:36

Hernyók rágják szét a sövényt

A keleti városrész egyik utcájában járva a napokban arra lettünk figyelmesek, hogy a ház lakói egy zsákkal a kezükben valamit szedtek a családi ház előtti sövényről - írja egyik olvasónk.

bama.hu

Forrás: flickr.com

Fotó: Urmas Ojango

Szóba elegyedtünk velük – elmondták, hogy a korábban még szép zöld sövény egy része mára már száraz kórónak tűnik. Az okára is rájöttek kisebb vizsgálódás után. A kártevő nem más, mint egy olyan hernyófajta, amely eddig ismeretlen volt számukra. Étvágyuktól függően változó a méretük: volt köztük egy centinél nagyobb, és egész parányi is. A lakók a sövény többi részét úgy kívánták megmenteni, hogy leszedegették a lerágott ágakról a hernyókat, és zsákban összegyűjtve próbálták azokat megsemmisíteni. A ház lakói is úgy látták, hogy ez csak látszatmegoldás, de hirtelenjében nem tudtak ennél jobbat kitalálni. Próbáltunk végigmenni az általunk ismert permetezőszerek széles skáláján, de úgy tűnt, hogy ismeretlen fajról van szó, így nem igazán találtunk a gyűjtögetésnél jobb megoldást.

Egyik reggel viszont a rádiót hallgatva egy Amerikában élt orvos által szabadalmazott megoldásra lettem figyelmes – igaz, ez a csigák ellen jelenthet megoldást. A találmány lényege, hogy a növények közé elhelyezett, különböző méretű edényekben tejsavót kell elhelyezni. (Vigyázva, hogy az üveg ne legyen tele savóval, mert akkor még van lehetőségük a kártevőknek arra, hogy kimásszanak.) Ennek csalogató illatára (szagára) – esti megfigyelések alapján – tömegesen másznak be az edénybe. Az összes csigafajta, válogatás nélkül – így például a spanyol csiga is. A szakember által elmondottak szerint a beásott ötliteres üveg reggelre teljesen megtelt. Vagyis jobb, mint az indiai futókacsa, hisz annak egy-két egyede nem tudja teljesen csigamentessé tenni a házi kerteket, sokkal több kellene hozzá.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!