Itthon Bólyban

2018.09.22. 15:30

Lakással és nyelvtanfolyammal tartaná meg a fiatalokat a város

Ingyenes angol nyelvtanfolyamot indít az önkormányzat fiatalok számára, pályázati forrásból. Az ifjúság helyben maradásának elősegítésére rezsiköltség megfizetésével igénybe vehető lakásokat is kialakítanak.

Wald Kata

Zenit nyelviskola, Német vagy Angol?

Ingyenes angol nyelvtanfolyamokat hirdetett az önkormányzat a 18–35 év közöttieknek, a fiatalok helyben maradását, illetve a városban való letelepedésüket támogató „Itthon Bólyban” nevet viselő program keretein belül. Mint ismeretes, a nagyszabású projekt megvalósítására – amelynek többek közt modern lakások kialakítása is a része – sikeres pályázatával mintegy 141 millió forintot nyert a város.

A három, az igény- és szintfelmérésektől függően kezdő, középhaladó, illetve haladó, maximum tíz fős csoportokban zajló hat hónapon át tartó angol nyelvtanfolyamra szeptember 25-ig lehet jelentkezni – a tervek szerint a képzés október 1-jén indul. Díját az önkormányzat állja a pályázati forrásból, a részt vevőknek cserébe közösségi célú munkát kell vállalniuk.

Mindezek mellett a kifejezetten fiataloknak épülő új lakások kialakításának előkészületei is javában zajlanak – két önkormányzati ingatlanban kap majd helyet összesen nyolc, bérleti díj nélkül, kizárólag a rezsiköltség megfizetésével igénybe vehető otthon, amelyekben egy-egy beköltöző két évig élhet majd.

Mint azt Hárs Józseftől, Bóly polgármesterétől megtudtuk, a Hunyadi utcai, régen kollégiumként, az utóbbi időben pedig bútorboltként működő épületben négy, mintegy 55–60 négyzetméter körüli, a mai kor és az érintett korosztály, azaz a 35 év alattiak igényeinek minden szempontból megfelelő, modern lakást alakítanak ki – a kivitelezőt várhatóan a héten választják ki, közbeszerzéssel. A másik négy otthont a Rákóczi utcában, a régebben napközinek, ma átalakításra szoruló önkormányzati bérlakásoknak helyet adó házban építik meg – a beruházás előkészületei megkezdődtek.

A wifivel, konyhai berendezésekkel is ellátott lakásokba helyi, illetve Bólyban munkát vállaló fiatalok költözhetnek majd – a város szociális ellátást nyújtó intézményeiben dolgozó, a környékbeli falvakból bejáró ápolónők, illetve az ipari parkban lévő munkahelyeikre szintén a környékről naponta beutazók részéről is mutatkozik igény a városba való költözésre.

Teherautó-sofőröket is képeznek, októberben vizsgáznak

Az „Itthon Bólyban” program célja, hogy a fiatalok helyben lehetőséget kapjanak a családalapításra, az otthonteremtésre, a munkavállalásra. A pályázat keretein belül tehergépkocsi jogosítvány megszerzéséhez nyár elején indítottak ingyenes tanfolyamot – eredetileg 22 fősre tervezték, ám az érdeklődés olyan jelentősnek mutatkozott, hogy végül több mint harminc fiatalnak nyílt lehetősége a képzésen való részvételre. A résztvevők várhatóan október végén teszik le az utolsó vizsgájukat, és jutnak a „C” kategóriás vezetői engedélyhez. A bólyi program során a jövőben a nyelvtanfolyamok mellett a terv szerint vállalkozói ismeretek átadását célzó képzéseket is szerveznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!