Év óvónője

2018.03.19. 20:00

Ismerősei szerint Dér Edit minden évben kitüntetést érdemelne

A Családháló minden évben díjazza a gyermekekért dolgozókat, köztük a bölcsődei nevelőket, szülészeket, védőnőket és óvónőket. Az idei évben siklósi hölgy kapta meg a 2017-es év legjobb óvónője díjat. Dér Editet a szülők terjesztették fel e kitüntetésre, melynek elnyerését követően beszélgettünk.

– Mindig is óvónő szeretett volna lenni?

– Úgy szoktam fogalmazni, hogy kényszerből lettem óvónő, mert nem lehettem tanítónő. Siklóson jártam általános iskolába és gimnáziumba, majd felvételiztem a tanítóképzőbe, de – azt hiszem, most már kimondhatom – a siklósi gimnázium akkori igazgatója és felesége politikai okokból mindent megtettek, hogy a főiskolai felvételim ne sikerüljön. Szegedre kerültem a nagynénémhez, aki óvónőként dolgozott, mellette megtanultam az óvónői szakmát, s az ott töltött évek alatt elvégeztem az óvónőképzőt is.

– Szegeden, Kisharsányban és Villányban is dolgozott. Melyik volt a legkedvesebb időszak?

– Szegedet azért szeretem, mert ott tanultam meg az alapokat. Kisharsány édesapám miatt nagyon kedves emlék számomra, ő ugyanis ott volt jegyző. Villánnyal kapcsolatban mindig jó érzés tölt el, mert azokban az években születtek a lányaim. A családomtól örökölt szőlőművelés szeretetét a gyerekeknek is sikerült átadnom.

– Hogyan került vissza Siklósra?

– Húsz évvel ezelőtt a Sztárai Mihály iskola akkori igazgatója, Szántó Ákos hívott, hogy indul az óvoda és jöjjek ide dolgozni. A semmiből építettük ezt az óvodát négy óvónőtársammal. Tizenhat gyerekkel indult az első csoportom. Azon túl, hogy az iskola akkori vezetéséhez családi, baráti szálak kötöttek azért is választottam ezt a nem éppen könnyű feladatot, hogy a semmiből létrehozunk egy új intézményt a városba, mert megfogott a családias, nyitott légkör, ami akkor az iskolába lépve megérintett. Úgy érzem, ezt a családias kapcsolatot sikerült megvalósítanom az óvodában is.

– Már nem bánja, hogy tanítónő helyett óvónő lett?

– Mindennap úgy jövök be dolgozni, hogy köszönöm a Jóistennek, hogy ezt az utat jelölte ki számomra. Azt a szeretetet, amit a gyermekek adnak, nem pótolja semmi. Igyekszem ezt viszonozni is.

– A Családháló szavazásán az év óvónőjének választották, meglepődött az első helyezésen?

– Azon lepődtem meg, hogy engem valamilyen díjra is jelöltek. Úgy tekintek erre, hogy ezt a díjat nem én kaptam, én csak lelkiismeretesen végzem a munkámat, úgy, ahogy tanultam. Ezt a díjat a szülők és a gyermekek kapták.

– Hogy fogadták az elismerést?

– Ismerőseim hívták fel rá a figyelmemet, hogy a közösségi portálon milyen nagy szeretettel írnak rólam. Valaki azt írta: „hogyha a Családháló tudná, hogy Edit néni esetében nem csak a tavalyi évről beszélünk”, „amikor felnőtt gyermekeink még mindig szeretettel beszélnek Edit néniről, az jelent valamit”, „úgy kerülnek ki a gyerekek, hogy feltöltöd őket annyi életszeretettel, örömmel, önbizalommal, hogy az segíti őket a nehezebb időkön is túljutni”. Számomra ezek a visszacsatolások a díjnál sokkal többet jelentenek.

Unokázna már

Dér Edit 1957-ben született Siklóson. A Kecskeméti Óvónőképző Intézetben szerezte meg óvónő képesítését. A Pécsi Katolikus Hitoktatói Főiskolán hitoktató képesítést is szerzett. 1975-ben a szegedi Móra Ferenc Általános Iskola és Óvodában kezdett dolgozni. 1979-től Villányban lett óvodavezető. 1991-től 1996-ig Siklóson, majd a kisharsányi óvodában is dolgozott. Húsz éve a siklósi Sztárai Mihály napköziotthonos óvoda alkalmazottja. Az idei tanév végéig dolgozik, nyugdíjba vonul, így több ideje marad az unokáira és a tenkesi szőlője művelésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!