kitűzött célok

2018.02.18. 07:00

A jövőben még nagyobb figyelmet kaphat a Siklósi Vár

Szentgyörgyváry Péter várkapitány minden erejével azon dolgozik, hogy a Siklósi Vár látogatóinak számát növelje, illetve, hogy az építmény másik felét is sikerüljön felújítani. Úgy tűnik: mindkét kitűzött célhoz közelebb került.

Zs. K.

Míg korábban átlagosan évi 71-72 ezres látogatója volt a várnak, tavaly nyolc hónap alatt 80 ezer főre tornázták fel ezt a számot.

– Elégedett vagyok, de majdnem a dupláját szeretném elérni – mondta Szentgyörgyváry Péter várkapitány, aki örömmel számolt be arról, hogy a Nemzeti Kastély és Várprogram második körébe bekerült a Siklósi Vár is.

Mint ismert, jelenleg a Siklósi Vár valamivel több mint fele nyitott a látogatók előtt. A másik részét – amelyben egykor egy 60 szobás szálloda és étterem üzemelt – állami támogatásból újítanák meg. A terveihez egyébként Nagy Csaba, a megyei önkormányzat elnökének és a térség képviselőinek is a támogatását megkapta.

– Terveink szerint egy körülbelül 45 fős „családközeli” szálláshelyet alakítanánk ki, újraindítanánk az éttermet, de tematikus termek kialakítását, a külső várfal és a Gyűdi torony felújítását is megcéloztuk, természetesen mindezt úgy, hogy a vár a műemléki jelleget megőrizze – mondta a várkapitány.

Visszatérő program a csirkepaprikás-főző fesztivál Fotók: Laufer L.

Az idei programok közül a legtöbb a gyerekeket is megszólítja. Mint Szentgyörgyváry Péter várkapitány fogalmazott, mindig is a családok elérésére helyezte a hangsúlyt, a programok összeállításánál ezúttal is figyelt erre. Ennek jegyében tovább üzemel a Játékország a várban és bővítik a játékok tárát is, amelyeket a gyerekek kipróbálhatnak.

– Idén már nem csak a várba várjuk őket, hanem máshol is találkozhatnak velünk, ugyanis a közeli települések falunapjaira is ellátogatunk egy kis csapattal – mondta. Hozzátette: mindamellett a felnőtteknek is szeretnének kedvezni, a kovácsműhelyben, középkori szabóságban az érdeklődők kipróbálhatják a régi mesterségeket és innen magukkal is vihetnek a látogatók egy-egy általuk készített emléktárgyat.

A várkapitány szerint a legfontosabb az, hogy minél nagyobb élményt szerezzen a látogató, így a legközelebbi nagy rendezvényen, március 15-én a gyerekek is beállhatnak a huszárok seregébe. A családok részvételére is számítva, az ünnepre épített hosszú hétvégén huszárok lepik el a várat. Március 9-én 17 órakor pedig siklósi fotóművészek tárlata nyílik az egyik kiállítóteremben.

Emléktermet terveznek

Pályázati forrásból, A tenkes kapitánya című film bemutatójának 55. évfordulójának alkalmából egy emléktermet is terveznek ebben az évben. Mint a várkapitány fogalmazott, nagyon bízik a pályázatának pozitív elbírálásában, hogy a film rajongóinak és másoknak is egy különleges panoptikumot hozhassanak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!