Megtévesztés

2018.09.23. 18:31

Kamu a 2,5 milliós lakásfelújítási támogatás híre

Baranyában is számos embert tévesztett meg az az ismét megjelent híradás, amely szerint minden magyar állampolgárnak alanyi jogon jár 2,5 millió forint, ami lakásfelújításra fordítható.

M. B.

Baranyában is számos embert tévesztett meg az az ismét megjelent híradás, amely szerint minden magyar állampolgárnak alanyi jogon jár 2,5 millió forint, ami lakásfelújításra fordítható. Egy hírportál számolt be először még tavasszal, majd a napokban ismét arról a valóban kecsegtetőnek tetsző lehetőségről, amely szerint szeptember 17-től 2,5 milliós támogatásra jogosult minden Magyarországon élő, magyar állampolgár. „Eddig a pontos részletekről nem esett szó, de most végre kihirdették az igénylés pontos idejét és helyszínét. NEM pályázatról van szó, tehát MINDENKINEK jár” – hangsúlyozta a honlap, amely az információ forrásaként a Miniszterelnöki Hivatalt jelölte meg.

Csakhogy kiderült: ahogy korábban, úgy ezúttal is rossz­indulatú, félrevezető álhírről van szó – amit jóhiszeműen, kellő körültekintés nélkül más honlapok is átvettek, s azóta a közösségi oldalakon is terjed -, ilyen támogatási forma valójában nem létezik.

A fellelkesült érdeklődők azért fordultak és fordulnak az önkormányzatokhoz, mert a portál beszámolója szerint a Hazai Hatékonyság 2.0 nevet viselő támogatás egy, a korábbinál sokkal egyszerűbb formanyomtatvány segítségével a helyi polgármesteri hivatalokban igényelhető. Mindössze egy személyigazolvány és egy bankszámla szükséges hozzá. A lakóépület korszerűsítésére fordítható támogatás 14 munkanapon belül kiutalásra kerül – nyilatkozta a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szóvivője.”

Nos, a MEHI azóta közleményben cáfolta mindezt. Erre tekintettel az önkormányzat arra kérte a mohácsiakat, akik még csak tervezték, hogy felkeresik a városházát ez ügyben, ne fáradjanak feleslegesen, mivel ilyen támogatás nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!