Baranyai körkép

2018.07.18. 10:23

Kedvelik a baranyai klímát a kolibrilepkék

A napsütötte parkokban, kertekben, réteken és hegyoldalakon szokatlanul nagy számban repül a kacsafarkú szender, melyet sokan kolibrilepkének neveznek.

Zsigmond József

Fotó: Shutterstock

– Lebegés közben másodpercenként akár száz szárnycsapásra is képesek. A kormányzásban a potroh végén elhelyezkedő kacsafarokszerű pikkelyek segítik. Egyik kedvenc nektárforrásuk a petúnia, s különösen a lilás színű növényeket részesítik előnyben – mondta el Fazekas Imre biológus. – A lepkevilág legjobb repülői; egyes fajaik több ezer kilométeres vándorlási útvonalat járnak be, hasonlóan, mint a vonuló madarak.

A kacsafarkú szender több hullámban vándorol be hozzánk a dél-európai tájakról. Bőséges tápnövényforrásra találva a nőstények akár kétszáz tojást is leraknak. Az első baranyai kacsafarkú szenderek augusztusban szeptemberben jelennek meg – tette hozzá.

Többségük a fagyok beállta előtt visszavándorol Dél-Európába, de nagyon sok példány nálunk megpróbálja átvészelni a telet. Behúzódnak a folyosókra, pincékbe, barlangokba, házakba, faodvakba. Többnyire elpusztulnak, de egyes példányok az enyhe teleket túlélik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!