Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.03.31. 07:00

Kilenc településen újultak meg a hivatali épületek

Több mint harminc hivatali épület újult meg a megye kilenc településén az elmúlt másfél évben, 1,2 milliárd forintos támogatásból. A beruházás zárásaként energetikai konferenciát szerveztek tegnap a Baranya Megyei Kormányhivatalban.  

Hajdu Zsolt

Összesen 35 millió forintos energiaköltség- megtakarítást eredményeznek azok a beruházások, amelyek az elmúlt másfél évben valósultak meg a kormányhivatal épületeinek fejlesztése kapcsán.

Horváth Zoltán, kormánymegbízott elmondta, a Baranya Megyei Kormányhivatal az elmúlt négy évben 3,8 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre. Ebből 2,7 milliárd forint volt az uniós finanszírozás, 650 millió forint a Miniszterelnökségtől érkezett, a kormányhivatal saját forrásként pedig több mint 400 millió forintot biztosított. Mohácson jelenleg épül a földhivatal új épülete, Siklóson a kormányablak tetőterét építik be, Pécsett pedig a központi iratraktár készül saját finanszírozásban.

Appelshoffer Anita, a projekt osztályvezetője elmondta, Pécsett húsz, Siklóson négy, Szigetváron három, Komlón kettő, Mohácson, Bólyban, Szentlőrincen, Sellyén és Villányban egy-egy épületet korszerűsítettek. Ezek egyrészt az energiahatékonyságot növelő beruházások voltak, másrészt a megújuló energia felhasználását célozták. A program során kilenc épületen cseréltek nyílászárókat, hetet hőszigeteltek, tizenhat új kazánt építettek be, két intézményben szereltek fel korszerű lámpákat, huszonkét esetben telepítettek napelemeket, és tizenegy épületben alakítottak ki hőszivattyús rendszert.

Kedvezményes lakossági kölcsön

A lakossági energiahatékonysági hitelprogramokat ismertette a konferencián Szabó Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. képviselője. A szakember elmondta, a következő időszakban összesen 24 ezer háztartást szeretnének modernizálni az MFB által kidolgozott hitelprogram keretében, amelyre több mint százmilliárd forint forrás áll rendelkezésre. A családi házak korszerűsítéséhez ötszázezer és tízmillió forint között változik a felvehető kamatmentes kölcsön összege, amelyhez tíz százalék önerőt kell biztosítania az ingatlan tulajdonosának, a törlesztési idő pedig akár húsz év is lehet. Kedvező változásként említette, hogy ötmillió forintig az érintett ingatlant sem kell fedezetként felajánlani a banknak.

Új elektromos autók érkeztek

A villamosenergia hálózat működését mutatta be dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. A hazai villamosenergia-igényének harmadát Paks biztosítja, harmadát importáljuk, a maradékot a hazai földgáz, biomassza és lignit erőművekben állítják elő. Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű vezérigazgatója elmondta, a körkörös gazdasági modellnek köszönhetően 710 főnek adnak munkát az erőműben dolgozók mellett. Az E-MOBI Elektromobilitás NKft. ügyvezető igazgatója, Ugron Gáspár Gábor az elektromos autók elterjedését ismertette a résztvevőkkel, illetve átadta azt a két autót, amelyek az elektromos kormányzati flottaprogram keretében érkeztek használatra a kormányhivatalba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!