miniállatkert

2018.04.05. 11:30

Komlón és Erdősmecskén rókát is lehet simogatni (Videó)

Április elejétől már két magánállatkert is megtekinthető Baranyában, ugyanis a Mini Zoo Komló után Erdősmecskén megnyitotta kapuit a RepZOOtic.

T. V.

A két állatkert kevesebb mint 40 kilométerre található egymástól, fő profiljuk megegyezik, állatokon szeretnének segíteni, és az embereket a természetvédelem fontosságára próbálják nevelni. Így egymás konkurenciái is lehetnének, azonban ennek az ellenkezője igaz rájuk – amiben lehet segítik egymás munkáját.

Az erdősmecskei miniállatkert alapítói, Sharon Oplinus és Guy Degrande Belgiumból származnak, először ott szerettek volna létrehozni egy állatkertet, azonban nem találtak megfelelő területet hozzá, így esett a választásuk a baranyai helyre. Ellátogattak Komlóra, és hasonló érdeklődésük miatt hamar összebarátkoztak az ottani állatgondozókkal, mondta Faragó Endre, a Mini Zoo Komló vezetője. Sharon és Guy magyarul nem beszélnek, így a komlóiak többek között fordításban és hivatalos ügyek szervezésben is segítenek nekik.

Gyakran kölcsön is adnak egymásnak állatokat, ezzel színesítve programjukat. A két állatkert emellett kedvezményt biztosít a látogatóinak egymás jegyáraiból, ha valaki az egyikben járt, a másikba kedvezményesen jut be. Jó példa az együttműködésre az is, hogy mindkét helyen megtekinthető egy-egy mentett róka, akik testvérek, és kis koruk óta az állatkertekben nevelkednek. Ottjártunkkor éppen az egymáshoz kikerülő plakátokról egyeztettek.

Mint Sharon Oplinustól megtudtuk, az erdősmecskei állatkert rezervátumként működik kidobott, vagy bántalmazott egzotikus állatok számára. Befogadnak szőrmefarmról mentett állatokat, egzotikus kedvenceket, és feleslegessé vált állatkerti szaporulatok egyedeit is. Gyakran vesznek részt vadállatok mentésében is azzal a céllal, hogy később visszaengedhessék őket a vadonba, és adományokkal segítik a helyi vadmentők munkáját is.

Mint ahogy korábban lapunk is beszámolt róla, a komlói állatkert másfél éve nyitott, közel 40 állatfaj 120 egyede található meg náluk. Csak olyan állatokat tartanak, amelyek boldogságát és életfeltételeit teljes mértékben biztosítani tudják. Alapelvük, hogy állataik emberbarátok legyenek, a látogatók ne a rácsok mögül ismerkedjenek meg érdekes állatokkal, hanem kézbe is foghassák őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában