Pécs

2018.02.17. 07:00

Letekert félmillió kilométert és 70 évesen készül utolsó versenyére

Az egykor 10 országos bajnoki címet szerzett válogatott kerékpáros versenyző, kiváló edző és egyesületi elnök, Hirth István vehette át a minap az Abay Nemes Oszkár Díjat.

Mészáros B. Endre

– Tudta, hogy akárcsak ön a versenykerékpározást, Abay Nemes Oszkár is 28 évesen hagyta abba élsportolóként az úszást?

– Ez egy olyan kor, ami már alkalmas egy teljes versenyzői pályafutásra. Mindemellett én még folytattam volna, de közbe jött egy bringázás közbeni súlyos baleset csigolyasérüléssel. Arról nem is beszélve, hogy 15 esztendősen már végleg eltanácsoltak a versenyzéstől szívproblémák miatt, és két évig nem is versenyeztem.

– Fél évszázad kerékpáron és kerékpárközelben, rengeteg sikerrel. Mire a legbüszkébb versenyzőként?

– Pályafutásom fénypontjának azt tartom, hogy csapatban 100 kilométeren olyan országos rekordot futottunk, amit aztán 19 éven át nem tudtak megdönteni. A legnagyobb fájdalmam pedig az, hogy a müncheni olimpia előtt nemzetközi versenyeket nyertem, mégis kihagytak a keretből, mert a csapat húzóembere disszidált Svájcba, s ezért a társaságot szétszedték.

– És edzőként?

– Hogy számtalan válogatottat és magyar bajnokot neveltem, de itt is olimpiai szívfájdalmam van, mert amikor a legjobban álltunk, 1984-ben kihagytuk az olimpiát, a moszkvai barátságjátékokon egyébként a legeredményesebb tanítványom, Szabó László ötödik lett.

– Szakosztály- és egyesületi elnökként?

– Akad ott is dicsőséges eredmény. Ivanics Gergő az én vezetésemmel nyerte első magyar bajnokságát, melyet még 27 követet. A legnagyobb eredmény az volt, hogy jellemben sok pozitívummal távoztak tőlünk a fiatalok. Összességében egyébként 109 tanítványom nyert díjat a pályafutásom során.

– A tourokon csak a futottak még kategóriába tartozunk. Miért?

– Mert ott teammunkára és nagy szponzorációra lenne szükség. Volt egy tanítványom, Varjas István, aki Cornix néven indított egyszer csapatot, jól is haladtak, de a legfontosabb pillanatban a versenyzőjüket a kiváló eredményei ellenére nem nevezték a vb-n és leállt a társaság. Pedig komoly pécsi pályaépítő terveik is voltak.

– Létezik még a legendás Pista.bike kerékpárszervize?

– Átvette egy tehetséges sportolóm és más néven működik tovább.

– Mit csinál még aktívan?

– Ott vagyok az edzéseken, és kérésre tanácsokat adok. Készülök az augusztusi utolsó senior masters versenyemre, napi 50-60 kilométert még letekerek, s hetente öt nap edzem.

– Mennyi kilométer lehet a lábában a teljes kerékpáros pályafutása során?

– Versenyszerűen 234 ezer kilométert hajtottam, azóta rátettem még egyszer ennyit, úgy félmillió kilométernél járhatok.

– Akkor ma is a kerékpár körül forog minden gondolata?

– Emellett rengeteget túrázom a Mecsekben, tagja vagyok a forrás csapatnak amerre járok, ott kitisztítom a medret, a források környékét. A bakonyai dombon a Húsvét forrásnak pedig én vagyok a védnöke.

Három lány és fiú

Hirth istván 1948-ban született Pécsett. A Szent István téri általánosba járt, elvégezte a Zipernowsky Gépipari Technikumot, és a Testnevelési Egyetem kerékpáros edzői szakát. Versenyzett 1962-től 1976-ig, majd 1978-tól a PMFC edzője volt az egyesület megszűnéséig, 1990-ig. Új egyesületet alapítottak, a Pécsi Sportklubot, és kerékpárszervizt is működtettek, majd 2004-től tíz évig a Junior KE elnöke lett. A Pista.bike szervizt öt évig, 2016-ig működtette. Három lánya: Helga 48, Rita 39, Zsófi 29 évesek, és három fiú unokája is van, Dani, Gábor és Beni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában