Kecskemét–Pécs

2018.01.19. 08:30

A Magnus gyárat és piaci kapcsolatokat egyaránt épít

Az EU-ra is készül a repülős cég.

N.L.

Az idei évre szóló nagyszabású terveiről árult el részleteket a Magnus Aircraft Zrt. Mint arról a napokban beszámoltunk, a kecskeméti központú, repülőgép-fejlesztéssel és -gyártással foglalkozó vállalat minden feltételt adottnak lát, hogy megkezdhessék a Pécs-Pogány repülőtér szomszédságában tervezett irodaépület és összeszerelő üzem építését. Emellett az elmúlt év sikereit is összefoglalták, köztük a pécsi központ augusztusi alapkőletételét. A több mint ötmilliárd forintos fejlesztéshez a magyar kormány kétmilliárdos támogatást adott.

A Pécsi Tudományegyetemmel kötött együttműködési megállapodást is kiemelte a Magnus, amely kompozit szerkezetű repülőgépek, kerozin helyett benzinnel működő kisgép és elektromos meghajtású repülő fejlesztésével, gyártásával is foglalkozik.

A pécsi gyárépítésre nem közöltek konkrét határidőt, bár a korábbi bejelentés szerint a több mint száz munkahelyet jelentő központ első ütemének kivitelezése tavaly szeptemberben indult volna és idén áprilisra készülne el. A keleti piac felé terjeszkedéssel kapcsolatban bizakodóak, a bejelentésük szerint a kereskedelem megnyitásához már 2018 első negyedévében megkaphatják a kínai állam engedélyét.

A vállalkozás elsődleges piacai az USA és Kína, ugyanakkor Európában is nagy reményeket fűznek az új gépeik elterjesztéséhez. Ebben jelenthet nagy előrelépést a legmagasabb szakhatóság jóváhagyása. A Magnus közlése szerint ez is úton van, úgy fogalmaztak, idén az EASA Európai Repülésbiztonsági Ügynökség tanúsítványának megszerzése is esedékessé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában