Baranyai körkép

2018.01.21. 07:00

Már csak kérésre jön a kéményseprő

Kizárólag előzetes időpont- foglalást követően mennek a családi házakba a kéményseprők, az ellenőrzések csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti épületekben történnek előre készített ütemterv szerint – az újítás idén lépett életbe.

Wald Kata

Budapest, 2010. október 11. Varga Lajos (b) és Kovács Károly kéményseprõk kéményt ellenõriznek Budapesten VII. kerületi Király utcában a hivatalos fûtési szezon október 15-i megkezdése elõtt. MTI Fotó: Kovács Tamás

Nem megy a kéményseprő automatikusan a családi házakba a szükséges ellenőrzéseket elvégezni az idei évtől – előzetesen időpontot kell foglalniuk az ingatlantulajdonosoknak, illetve -használóknak.

– Az újítás lényege, hogy az egylakásos ingatlanban – jellemzően családi házakban – élők január elseje óta maguk dönthetik el, mikor érkezzen a kéményseprő. Nem nekik kell alkalmazkodniuk a szolgáltatóhoz, a kéményseprők igazodnak a lakossági igényekhez – tájékoztatta lapunkat Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. – Ehhez nem kell mást tenni, mint interneten, telefonon, vagy személyesen az ügyfélszolgálaton időpontot egyeztetni és foglalni.

Az ilyen módon igénybe vett sormunka továbbra is ingyenes a lakosság számára. Az ellenőrzést a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente szükséges elvégeztetni. A kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata négyévente esedékes, ami szintén díjmentes.

Idéntől tehát csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti épületekben történnek előre elkészített ütemterv szerint az ellenőrzések – esetükben semmi nem változott, kapják a megszokott papíralapú értesítőt a sormunka időpontjáról.

Értesítik a lakókat az időpontról

Az új előírás szerint 2018. január elsejétől a klasszikus értelemben vett sormunka csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező, és a kéményseprő által megajánlott első két időpontban ingyenes. A tervezett sormunka ütemezett időpontjáról két héttel az ellenőrzés előtt hirdetmény, illetve postaládába dobott értesítő útján kapnak tájékoztatást a társasházban lakók. Az ismételt értesítés – ha az első időpontban az ellenőrzés nem történt meg – címre szóló, tanúk előtt postaládába helyezett, kapura vagy ajtóra ragasztott írásos értesítővel történik, szintén a munka megkezdése előtt legalább tizenöt nappal.

Telefonon, e-mailben is elérhetők

A gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepként be nem jegyzett családi házak esetében a sormunka nem kötelező, de ajánlott. A felülvizsgálat a törvényben előírt gyakorisággal ingyenes. Időpont foglalható a www.kemenysepres.hu/ugyfelszolgalat oldalon, telefonon, e-mailben ([email protected]), írásban (BM OKF GEK 1903 Budapest, Pf.: 314.), személyesen a megyei ügyfélszolgálaton. A gazdálkodó szervezetek tulajdonában vagy használatában lévő egylakásos ingatlanoknál a kéményseprő-ipari tevékenységet – mint tavaly –  megrendelésre a területi kéményseprő-ipari szolgáltató végzi el, költségtérítés ellenében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!