Sikonda–Orfű

2018.03.27. 12:50

Már kilencvenhétezer kétéltűt mentettek meg az állatvédők

A rossz idő egy ideig megakasztotta a békamentési projektet Sikonda és Orfű határában, ám ahogy megjelennek az első napsugarak, újra elindulnak az erdőben a gyökerek között telelő állatok a vizek felé.

Zsigmond József

Idén közel ötszáz-hatszáz méteres kerítést húztak ki az utak mentén a két település közelében, hogy a szaporodóhelyükre igyekvő kétéltűek ne az autók kerekei alatt végezzék.

A mentés beindítását több mint húsz évvel ezelőtt kezdték el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai csoportjának munkatársai. A cél a természetes populáció megóvása volt, ugyanis korábban rengeteg kétéltű pusztult el az országúton. A nemes célhoz idővel csatlakozott a Duna-Dráva Nemzeti Park és több önkéntes is. Az első években mindössze ezer állat akadt fenn a védőhálón, addig az elmúlt években már négy-ötezer békát mentettek meg.

Tavalyig több mint kilencvenhétezer béka akadt fenn a védőkerítésen, az idei mentésnek köszönhetően ez a szám akár a százezret is átlépheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában