határidő

2018.03.17. 15:40

Március végéig még érvényesek a „diákok”

Két hét múlva, március 31-én lejár a diákigazolványok érvényessége, az előző félévben kiadott matrica hatálya.

T. V.

Budapest, 2012. április 24. Kelemen Kata és Ivanovics Ádám Iván mutatják a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) részét képező új diákigazolványukat a központi okmányirodában. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A köznevelési és felsőoktatási intézmények a 2017/2018-as tanév második félévében is érvényesítő matricákkal látják el az igazolványokat, amelyek így 2018. október 31-éig lesznek érvényesek. A 16 évesnél fiatalabb tanulók esetében ugyanakkor nem szükséges az érvényesítő matrica, az ő diákigazolványuk matrica nélkül is érvényes lesz.

Ha valaki nem folytatja tovább tanulmányait, többek között eddig a napig utazhat diákkedvezménnyel tömegközlekedésben, vehet igénybe kedvezőbben szolgáltatásokat, vagy vállalhat diákmunkát.

Azoknak a diákoknak, akinek a diákigazolványuk március végén lejár, és nem tanulnak tovább, vagy nem helyezkednek el munkahelyen és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosultak, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. A fizetési kötelezettség a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól keletkezik, amennyiben az állampolgár jogviszonya legalább 45 napig fennállt.

Legkésőbb az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság lejártát követő 15 napon belül be kell jelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz a 18T1011-es adatlap kitöltésével. A nyomtatvány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról letölthető és benyújtható ügyfélkapun keresztül elektronikusan is. A járulék díja idén havonta 7320 forint (naponta 244 forint), amit a tárgyhó utáni hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni az érintetteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!