2018.09.23. 11:30
Még most sem késő kolbászos lecsót készíteni
Október közeledtével újabb és újabb klasszikus őszi gyümölcsök és zöldségek jelennek meg a piacon.
Fotó: Laufer László
Október közeledtével újabb és újabb klasszikus őszi gyümölcsök és zöldségek jelennek meg a piacon, azonban az elmúlt héthez képest az árak kissé növekedtek. Gesztenyével csütörtökön nem találkoztunk az asztalokon, sem a nagyszemű külföldivel, sem az apróbb magyarral. De a szőlő, szilva, alma még mindig hatalmas népszerűségnek örvend.
Válogassunk a hazai káposzták közül, fejes, kel és lila is kapható már szép számban. Az igen változatos módon felhasználható és vitaminokban gazdag zöldségekből friss salátát, párolva sült hússal egytálételt és változatos főzeléket is készíthetünk. A savanyított káposztából is bátran kóstoljunk és vegyünk, nem fogunk csalódni.
Ugyan találhatunk néhány különlegességet az asztalokon – cukorborsó vagy kiwi –, de ezeket alapvetően kevesebbet keresik a baranyai piacokon. Javában tart még a lecsópaprika szezonja is, az ára 200 forint körül alakul, a paradicsomhoz és a hagymához is kedvező áron juthatunk hozzá, még most sincs késő lecsót készíteni, ha nyáron esetleg kihagytuk volna.
Aktuális árak a baranyai piacokon és vásárcsarnokokban (Ft/kg)
Alma 149–450
Almapaprika300–400
Batáta 599–800
Bogyiszlói paprika 390–650
Burgonya 170–290
Cukkini 260–450
Csemegeuborka 350–640
Cseresznyepaprika 430–550
Fehérrépa 890–1800
Fejeskáposzta 299
Fokhagyma 900–1200
Hagyma (savanyításhoz) 350–550
Kajszi990
Kapor100–200 Ft/csokor
Karalábé170–250 Ft/db
Karfiol400–790
Kelkáposzta 380–450
Kígyóuborka390–499
Körte 300–490
Lecsópaprika 200–350
Lilakáposzta 300
Mák 800
Őszibarack 550–690
Padlizsán 299–500
Paprika (sárga húsú) 370–690
Paradicsom220–800
Paradicsom (befőzésre) 190–250
Patisszon 390–550
Sárgarépa 299–399
Sütőtök 250
Szilva 250–450
Szőlő399–890
Tojás 24–43 Ft/db
Tök 180–390
Tv-paprika 350–790
Vöröshagyma 199–350
Zeller200–299 Ft/db
Zöldbab 440–750
Zöldhagyma 180–200 Ft/csomó
Zöldségzöld80–100 Ft/csomó