rekultiváció

2018.03.22. 17:30

Megkezdődött a tájrendezés a Karolina-külfejtésnél

Az első lapát földdel megkezdődtek a tájrendezési munkálatok a Karolina-külfejtés területén, ahol tízmillió köbméter meddőanyagot és földet mozgatnak meg, hogy a 120 hektáros területet visszaállítsák eredeti természeti állapotába.

Hajdu Zsolt

Temetni jöttünk ezt a munkagödröt és nem dicsérni – mondta csütörtökön a Karolina-külfejtés tájrendezési munkáinak megkezdésével kapcsolatban rendezett sajtótájékoztatón Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Innen, a bányagödör aljáról még jobban érzékelhető az a hatalmas feladat, amely a mai napon megkezdődik, harminc év alatt összesen 8,5 millió tonna szenet termeltek ki innen a szakemberek.

Csizi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, rövidesen eltűnhet ez a hatalmas tájseb, amely a bányagödör felső pereménél másfélszer akkora, mint Pécs történelmi belvárosa, gyakorlatilag a vasútállomástól a Magaslati útig, illetve az orvosegyetemtől a Lánc utcáig terjed. A bányagödör peremétől néhány száz méterre több mint ezer család lakik, akik elszenvedték az elmúlt időszakban a különböző környezeti ártalmakat, illetve egyre nagyobb veszélyben voltak, ahogy folyamatosan erodált a gödör széle. A széleskörű összefogás eredményeként ezzel a csaknem nyolcmilliárd forintos beruházással ezek a veszélyek is elhárulnak, a munkákat követően pedig egy Tüskésréthez hasonló szabadidő park kialakítása is megkezdődhet.

Történelmi pontnak nevezte a környék életében az első lapát föld bedobását a tóba Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója. Mint mondta, ezzel az első lapáttal megkezdődik a tájrendezés, innen kezdve a hasznosítás a legfontosabb cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!