Egészségügy

2018.02.25. 20:00

Megőrzik az orvosi ügyeletet a pécsváradi körzetben

A háziorvosi ügyelet kérdése évek óta visszatérő probléma Pécsváradon és a környező 14 településen. Mivel a működtetéshez nem elegendő az állami normatíva, ezért az önkormányzatok hozzájárulására is szükség van. Ez azonban szinte teljesíthetetlen terhet ró a településekre.

Hajdu Zsolt

Ragaszkodnak a térségben az orvosi ügyelet fenntartásához – szögezte le elöljáróban Zádori János, Pécsvárad polgármestere, amelyre törvény is kötelezi az önkormányzatokat, így minden betegnek biztosítják a szükséges ellátást a rendelési időkön kívül is.

– A finanszírozás tekintetében a legnagyobb probléma, hogy túl kicsi a körzet, illetve túl kevés az ellátottak létszáma, amely alig haladja meg a nyolcezer főt.

Ez azt jelenti, hogy nekünk is ugyanúgy biztosítanunk kell az ellátáshoz az orvost, illetve az egyéb feltételeket, mint a szomszédos körzetben, Bonyhádon, ahova viszont már csaknem kétszer annyi beteg tartozik, mint hozzánk – mondta a polgármester.

Az ellátottak létszáma után kapja az önkormányzat az alapellátási feladatokra a normatívát, ez pedig nálunk sokkal kisebb összeget jelent, mint a más körzetekben. Az ügyeleti ellátás megszervezésének költségei ugyanakkor azonos szinten vannak minden körzetben, függetlenül attól, hogy néhány ezer embert látnak el, vagy harmincezret.

A tapasztalatok szerint húszezer ellátott esetében működhet gazdaságosan egy ügyeletes körzet. Ettől kisebb létszám esetén az önkormányzatoknak kell a zsebükbe nyúlniuk, Zádori János szerint azonban ezt az összeget szinte már képtelenség kigazdálkodni. Egy néhány száz fős településnek ugyanis csaknem félmillió forintos hozzájárulást kell befizetnie.

– Több területen is próbáltunk segítséget kérni, azonban egyelőre nem látjuk a megoldást. A jelenlegi rendszerben szabadon szerveződnek az ügyeleti körzetek, így minden önkormányzat igyekszik a számára legolcsóbb megoldást megkeresni. Ugyanakkor a szabályozás módosításával, például a területi elven szerveződő körzetek bevezetésével kiküszöbölhető lenne a finanszírozás kérdése.

Hiába próbálkoztak a csatlakozással

Zádori János elmondta, több ügyeleti szolgáltatást működtető önkormányzatot is megkerestek az elmúlt hónapokban. Egyrészt azért, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek, más települések miként gazdálkodnak az állami normatívából, másrészt pedig a pécsváradi körzet csatlakozása tekintetében.

– Gyakorlatilag azt tapasztaltuk, hol sehol nem kell ez a nyolcezer ember, mert a létszámnövekedés a szomszédos körzetekben azt vonná maga után, hogy egy újabb orvost kell bevonni a rendszerbe. Ez pedig azt is jelenti egyben, hogy a korábbi költségek is a duplájára emelkednek. Ekkor pedig ismét felmerül a rendszer működtetésének gazdaságossági problémája.

Legutóbb Hidas vált ki a pécsváradi ügyeletből, mert a bonyhádi körzethez csatlakozott, ezzel pedig kétezer fővel csökkent a pécsváradi terület létszáma. Ennek megfelelően csökkent a normatív támogatás mértéke is, illetve a település által korábban fizetett hozzájárulás összegével sem számolhatnak már a pécsváradiak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!