pécs

2018.03.04. 10:30

Milliárdos adott tippeket a mai diákoknak

A médiacsoport-tulajdonos üzletember Pécsen osztotta meg egyetemi emlékeit és tapasztalatait.

Nógrádi L.

A szakmájukban kiemelkedő eredményeket elért egykori pécsi egyetemisták visszahívása Pécsre értékes tapasztalatokkal segítheti az itt tanulókat – egy ilyen különleges találkozás lehetőségét kínálta a kedd este is. A PTE Közgazdaságtudományi Karán ugyanis Varga Zoltánt látta vendégül a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium, meg persze az a mintegy száz érdeklődő, aki a Forbes magazin leggazdagabb magyarokat bemutató rangsorán az előkelő 22. helyet szerezte meg a közelmúltban.

Milyen út vezetett az iskolapadtól a milliárdokig? Ez volt az este fő kérdése, és Varga nem titkolt semmit, sőt igazi sztorizgatós előadást prezentált. A tanári asztalra lazán leülő üzletember elárulta, már az iskolapadban megmutatkozott az üzleti gondolkodása, diákként egyebek közt nyulat tenyésztett és árult, az egyetemet pedig „végigseftelte”. Emlékezetes volt egy üzlete, amikor a 80-as évek végén napszemüvegeket hozott be százszámra Lengyelországból és itthon többszörös áron adta el optikai üzleteknek.

Azóta persze sokkal nagyobb vállalkozásokkal szerzett nevet: a Wizz Air egyik első befektetője és vezetője volt, ma pedig a Central Médiacsoport tulajdonos-vezérigazgatójaként olyan lapokat ad ki, mint a Nők lapja, a National Geographic vagy a 24.hu hírportál. A közösségért végzett tevékenységéről is ismert, hiszen a cégein keresztül a Bátor Tábor Alapítvány egyik kiemelt támogatója, de szülővárosában, Bonyhádon is finanszíroz olyan alapítványokat, amelyek a matematika oktatását népszerűsítik az iskolások körében.

Bonyhád, Európa

Varga Zoltán 1990-ben diplomázott a pécsi közgázon, Bonyhádról származik. A pécsi egyetemtől megfogalmazása szerint a bátorság szabadságát kapta, és megtapasztalta, hogy minden emberrel és rendszerrel nyitottnak kell lenni. A gazdasági trendekről szólva fontosként említette a bérek közelítését az európai szinthez. Pécs helyzetéről úgy szólt, a digitalizáció mozdíthatja előre a várost, például az otthoni munkavállalás, a távmunkával való foglalkoztatás révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!