Erősíteni szeretnék a közösségi életet

2018.08.21. 17:30

Mindenki számára nyitva áll ezután a kémesi „Jó kis hely”

Rengeteg lehetőséggel, gyerekeknek szóló felzárkóztató fejlesztő foglalkozással „Jó kis hely” nyílt Kémesen.

Zs. K.

dav

Ma még üres, de pár hét múlva élettel telik majd meg az a ház, amely szerdától a Jó kis hely nevet kapta Kémesen. A helyi református egyházközség negyvennégymillió forint európai uniós támogatást nyert felzárkóztató programjának megvalósítására. A község főutcáján kialakított családi házba gyermekeket, szülőket és minden érdeklődőt várnak programokkal, illetve gyakorlati jellegű és lelki támogatást nyújtó foglalkozásokkal.

– A házban helyet kap egy baba-mama szoba, a már iskolás korú gyermekek számára egy tanulószoba, ahol korrepetálásokat is tartanak majd a projektben résztvevő munkatársak. Az a célunk, hogy nem csak a kémesieket, hanem a környéken élőket is elérjük, várjuk őket, fordulhatnak hozzánk tanácsért, segítségért – mondta el lapunknak Turcsányi Tünde, a projekt vezetője.

– A helyi viszonyokat tekintve itt nincs közösségi élet, inkább közönség az, amit egy-egy rendezvény alkalmával össze tudunk hozni.

A Jó kis hely elsősorban a családokat célozza meg, a helyieket szeretnénk szolgálni, ezért ide bárki bejöhet, felnőttek, gyermekek, gyermekáldás előtt állók. Úgy szeretnénk kialakítani a légkört és a házat, hogy a gyerekek második otthonra találjanak itt, a nagyobbak számára korrepetálást szervezünk, illetve a családok számára gyermekneveléssel kapcsolatos előadásokat és programokat is szervezünk – mondta Székely Zsolt helyi lelkipásztor. A pályázatot az egyházközség nyerte, így nem titkolt cél az sem, hogy az igei látást a köztudatba hozzák.

– Hisszük azt, hogy Istennek terve van a térséggel, nem csak a gyermekekkel, hanem a térséggel is. Minden felemelkedés egy lelki felépüléssel tud kezdődni. Az embereknek vissza kell kapniuk a hitet, hogy belőlük lehet valami – mondta dr. Szabó Ágnes, a projekt helyi munkatársa, aki a lelki gondozásban segíti majd az ide érkezőket. Hozzátette: nem az a cél, hogy a templomok megteljenek, bár az sem lenne baj, hanem hogy az emberek kapjanak egy reménysugarat és próbálják elhinni akár a lehetetlent is.

Az anyukák főzni tanulhatnak, amíg a gyerekek a csoportban leckét írnak

Szeptembertől az iskolás korú gyerekek délután jöhetnek ide és tanulhatnak majd együtt az itt dolgozókkal. Az óvodás, vagy annál kisebb korú gyermekeket is várják a szüleikkel. Mint megtudtuk, egy főzőklubot is indítanak, hogy a fiatal anyukák megtanulhassanak meleg ételt tenni az asztalra.

Kelbertné Szikora Beáta, a helyi iskola tanítónője a felzárkóztatás mellett kiemelte a tehetséggondozást is. Azt szeretné, hogy az iskolások azokat a készségeket és képességeiket erősítsék, végezzék és gyakorolják, amelyben jók és amelyben fejlődni tudnak. Mint mondta, nagy lelkesedéssel vág bele a munkába, reméli, hogy a projekt jó példává válik majd mások számára. Szolykóné Pfeifer Gabriella polgármester is örömmel fogadta az egyházközség által indított projektet. Mint mondta, a munkatársakat ismerve biztos benne, hogy a ház – a Jó kis hely – jó kezekben is van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!