Máriakéménd

2018.08.15. 18:20

Nagyboldogasszony búcsúját tartják

Augusztus 15-én Szűz Mária halálát és mennybemenetelét ünnepli a katolikus egyház.

Zsigmond József

A katolikus egyház augusztus 15-én ünnepli a Mária-kultusz legnagyobb ünnepét, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét. A katolikus templomokban ennek megfelelően mindenütt megemlékeznek erről az ünnepről, így Máriakéménden is, ahol ezen a napon, szerdán tartják meg a Nagyboldogasszony főbúcsút. Délután öt órától imát mondanak a kegytemplomban, majd este hatkor ünnepi szentmisét tartanak.

A kegytemplom előtt pár hónappal ezelőtt visszahelyezték a felújított pirogránit angyalszobrokat, melyek az idők során megrongálódtak. A szobrok helyrehozatalára adománygyűjtésbe kezdett pár éve a Mecsek Egyesület és a máriakéméndi Környezetvédelmi és Közösségi Értékadó Egyesület. Ennek révén több mint 3,8 millió forint gyűlt össze. Tavaly elkészültek a szobrok, ám nem volt hová elhelyezni. A pécsi püspökség segítségükre sietett, a lépcsősort és az angyalok korábbi helyét biztosító falsarok megépítését saját forrásból finanszírozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!