Szászvár

2018.04.16. 17:30

Nem elég az ivóvíz a faluban, mielőbb új kutat kell fúratniuk

Pengeélen táncol a település az ivóvíz-szolgáltatás terén – a korábbi négy helyett mára már csak egyetlen kút működőképes, ami a falu megfelelő ellátásához nem elegendő. Állami segítséget kér az önkormányzat a helyzet megoldásához.

Wald Kata

Halaszthatatlanná vált az ivóvíz-szolgáltatás javítása a településen, egy újabb mélyfúrású kút kialakításához kér állami segítséget az önkormányzat – a képviselő-testület célja, hogy a veszélyes helyzetre mihamarabb megoldást találjanak, a napokban levélben fordultak a Belügyminisztériumhoz, kérve a központi támogatást.

– A 2500 körüli lélekszámú településen mintegy ezer ingatlan található, a falut egyetlen ivóvízkút látja el, ami – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – nem elegendő, főként a nyári időszakban – vázolta a helyzetet Dunai Péter, Szászvár polgármestere.

A hetvenes években még működő négy mélyfúrású kútból mára mindössze egy maradt – volt, amit nitrátosság miatt kellett lezárni, volt, ami beomlott. A helyzet mostanra tarthatatlanná vált: a nyári melegebb napokon a lakosság vízigénye jelentősen megemelkedik, a szükséges mennyiséget azonban ilyen körülmények között nem tudják biztosítani. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy fokozott igénybevétel esetén már nem elég az egy kút teljesítménye, még vízkorlátozás mellett sem.

„Pengeélen táncolunk az ivóvíz-szolgáltatás terén. Többször összeomlott a rendszer, a lakosság a tűrőképessége határán volt, mire úrrá lettek a szakemberek a problémán” – fogalmaz Szászvár polgármestere a Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelében. Dunai Péter kiemelte, semmiképp nem jó, hogy tartalék nélkül kell az egyetlen működő kútnak üzemelnie, hisz ha meghibásodik – mint ahogy arra az elmúlt nyáron is volt példa – lajtos kocsikkal lehet csak ellátni a települést, ami ideálisnak egyáltalán nem nevezhető megoldás.

Egy újabb 200-300 méter mély kút fúrása több tíz millió forintos kiadás – ekkora beruházást az önkormányzat önerőből nem tud vállalni. Ezért kérik a Belügyminisztérium segítségét.

Tavaly lajtos kocsit is be kellett vetni

Ezer fogyasztónál szünetelt a vízszolgáltatás tavaly nyáron Szászváron, mert – mint arról lapunk is beszámolt – villám csapott egy trafóházba. Egy hétig tartott az üzemzavar-elhárítás, és abban a helyzetben világossá vált, hogy egy ekkora települést nem lehet több napig lajtos kocsival ellátni.

Vízkorlátozásra is volt példa a faluban szintén tavaly, a nyári időszakban, a legmelegebb napokon – az intézkedést, mint arról szintén beszámoltunk, a szászvári kút alacsony vízállása és a magas nappali hőmérséklet miatt megnövekedett vízfogyasztás tette szükségessé. Akkor szórólapokon hívták fel a lakosok figyelmét, hogy tilos ivóvízzel locsolni, illetve ivóvízzel feltölteni a medencéket. A korlátozást azért volt szükséges elrendelni, hogy a település magasabban lakott részeinek vízellátása ne kerüljön veszélybe.

A szászvári ivóvíz egyébként rendkívül jó minőségű, semmilyen vegyi kezelést nem igényel, anélkül is megfelel minden paraméternek, előírásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában