piac

2018.06.22. 17:30

Olcsóbb lett már a kajszi is, jöhet a finom lekvár

Olcsóbb lett a kajszi, készülhetünk a lekvárfőzésre, a hétvégén pedig akár rántott tököt, cukkinit is készíthetünk.

H. Zs.

Rácáfolt a múlt hétre a kajszi, mert a napokban egyrészt nagyobb tételben megjelent a piacokon, másrészt az ára is sokkal kedvezőbben alakult. Az apróbb szemű fajtát már ötszáz forint körüli áron is kínálták, ez leginkább befőzésre való. Ez pedig azt jelenti, lassan közelíti az ár a lélektani határt, amikor már többen úgy döntenek, hogy nem várnak tovább, hanem előveszik a lekvárfőző fazekat.

Indul a dinnyeszezon, a megyében is beérett a sárgadinnye, amit a gazdák javarészt saját maguk árulnak. A lekvárt készíthetjük akár hagyományosan, mint ahogy nagyanyáinktól láttuk, órákig főzve, vagy használhatjuk a boltokban kapható befőzőcukrot, dzsemfixet, és egyéb tartósítószeres-cukrozott adalékot. A legújabb receptek szerint, ezeket az adalékokat alkalmazva már sokkal rövidebb ideig kell rotyogatni a lekvárt, így időt takaríthatunk meg. Természetesen bármilyen tartósítószer is legyen a tasakokban, ügyeljünk arra, hogy alaposan mossuk el, öblítsük le és forrázzuk ki közvetlenül használat előtt az üvegeket. Ezzel a kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy a lekvár megforrjon vagy romlásnak induljon.

A gurulós málnát továbbra is kis műanyag tálcákban kínálják, és az ára sem változott sokat a múlt héthez képest. Ugyanakkor az egrest, a ribizlit és az áfonyát már rekeszből vásárolhatjuk. Ribizliből és áfonyából többen készítenek házilag szörpöt, akár hidegen, akár felforralva.

Népszerű a kovászolni való uborka, csütörtökön reggel már 150 forintért is kínálták a kereskedők. Kaporból is válogathatunk kedvünkre, akár a frissen szedett kis csokrokkal, vagy a vastagabb szárakkal szeretnénk ízesíteni a kovászolni való uborkát.

A nyár a lecsó, a rántott tök, a rántott cukkini, a rántott patisszon időszaka is, de akinek nincs kedve vagy ideje a panírozással bíbelődni, dönthet a grillezés mellett, mert egy rövid pácolás után a rácson is remekül megpirulnak és megpuhulnak a parázs fölött. Aki attól tart, hogy a rántott tököt csak forró olajban lehet kisütni, és ezáltal túl olajos marad, kipróbálhat egy más módszert is. A bepanírozott tököt rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, egy kicsit fújjuk be olajsprével, majd tegyük a forró sütőbe.

Finom a lekvár, ha házias ízű

A legegészségesebb lekvár az, amit magunk készítünk friss gyümölcsből, tartósítószer és cukor nélkül. Vegyünk 3 kiló egészséges, érett sárgabarackot, mossuk meg, mártsuk forró vízbe, távolítsuk el a héját és magozzuk ki. Daraboljuk fel, főzzük egy órát, ha elég sűrű, merjük csírátlanított üvegbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!