lógás

2018.06.22. 14:00

Online feketelistára kerülnek nyártól újra a pécsi adótartozók

Néhány évvel ezelőtt került elő a lehetősége először a baranyai megyeszékhelyen annak, hogy nyilvános listán tegyék közzé azon állampolgárok és cégek nevét, melyek jelentős helyi adótartozásokat, vagy be nem fizetett közüzemi számlákat görgetnek maguk előtt évről évre.

Zsigmond József

Korábban a jegyző hiúsította meg ennek nyilvánosságra hozatalát, nem volt meg a törvényi lehetőség a lista közlésére. Idővel ez módosult, így több mint egy éve havi rendszerességgel hozzák nyilvánosságra Pécs honlapján (eugyintezes.pecs.hu) a tartozók nevét a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal egyeztetve.

A feketelistán a százezer – természetes személyek esetében ötvenezer – forint összeget elérő, kilencven napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással rendelkező adózó nevét, lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, adóazonosító számát és az adótartozás összegét teszik közzé. Az adótartozás magában foglalja a helyi adó és gépjárműadó összege mellett a késedelmi pótlékot, valamint a kiszabott bírságokat is.

Az idén a város számlavezető váltása miatt csak a nyár közepétől várható ismét az adatbázisok rendszeres, havi frissítése. A legutolsó módosítás idén január másodikán történt, ezen a listán több mint kilencszáz magánszemély és 474 cégnek a neve szerepel.

A magánszemélyek között az első helyen egy pécs-belvárosi lakcímmel rendelkező férfi szerepel, aki több mint 3,8 millió forinttal tartozik, őt egy másik férfi követi, aki külföldi lakcímmel rendelkezik és szintén 3,8 milliós adósságot halmozott fel. A harmadik pécsi tartozó másfél millióval lóg a városnak.

A cégek közül a legnagyobb hátralékkal rendelkező egy Budapesten, az Andrássy úton bejegyzett kft., az ő tartozása a 255 millió forintot is meghaladja. A nagyobb tartozók között több olyan is szerepel, ami már felszámolás alatt áll, így könyvkereskedéssel, tömegközlekedéssel, vagy autókereskedéssel foglalkozó cég nevével is találkozhatunk.

Pécsen kívül többek között Kaposvár, Békéscsaba, Pápa is közzéteszi adósainak feketelistáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!