nemzetpolitika

2018.01.17. 16:11

Őri: Pécs és a Vajdaság közös célokért küzd

Szorosabbra fűzi kapcsolatait Pécs a délvidéki magyar közösséggel – derült ki azon a szerdai nemzetpolitikai egyeztetésen, amelyen Pécs két alpolgármestere a VMSZ ifjúsági tagozatának vezetőivel tárgyalt.

Forrás: Pécs MJV Polgármesteri Hivatala

Mint azt Őri László a megbeszéléseket követően elmondta, a polgári kormányzat mindig is nagy hangsúlyt helyezett a külhoni magyarok ügyinek erőteljes képviseletére. Ehhez Pécs is csatlakozott a maga módján az elmúlt több mint hét esztendőben, különösen a Vajdaságot, Délvidéket érintően történt komoly előrelépés.

Példaként felhozta, hogy a Kosztolányi Dezső Céltársulás segítségével a város a kétoldalú magyar-magyar kapcsolatok megerősítésében egy olyan missziót teljesít a határon túl élők felé, melynek eredményeként eddig a Pécsi Kalandozások és a Kosztolányi Cserediákprogram keretein belül 1500 fiatal lépte át az országhatárt két irányban. Évek múltán is megmaradó barátságok, ismeretségek köttettek anyaországi és külhoni fiatalok között, amelyek a jövőbe mutatnak.

- Azt gondolom, nemzetpolitikánk lényege, hogy élő kapcsolatok jöjjenek létre, s működjenek a határainkon innen és túl élő magyar honfitársaink között. A fenti programok már megmutatták, hogy jól szolgálják közös elképzeléseinket ezek az ügyek, s bár határok választának el, mégis összetartozunk – mondta Őri.

Szerdán többek között az együttműködések további erősödéséről is tárgyalt Pécsett Őri László és Decsi István alpolgármester Fehér Szabolccsal, a Vajdasági Magyar Szövetség ifjúsági tagozatának elnökével és Sárközi Istvánnal, a tagozat elnökségi tagjával.

Mint azt az elnök elmondta, közös cél, hogy tovább mélyüljön a vajdasági magyar közösség összeköttetése az anyaországgal, hangsúlyosan az ország egyik déli kapujának számító Péccsel, különös tekintettel a pécsi és vajdasági magyar fiatalok között, hiszen az együttműködés „létkérdés megmaradásuk, kultúrájuk fennmaradásának vonatkozásában”.

Hozzátette: az elmúlt hét esztendőben rengeteg segítséget kaptak a magyar kormányzattól, ezzel együtt Pécs városától is. Kiemelte: 10-20 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna a kettős állampolgárság vagy egyszerűen a kapcsolatépítés. Budapest és Belgrád viszonya, mint arra emlékeztetett, kiegyensúlyozott, s nagyobb odafigyelésben részesülnek, mint bármikor korábban. Éppen ezért, tette hozzá, egyáltalán nem mindegy a külhoni magyaroknak sem, miként alakulnak Magyarországon a választások. Számukra garancia jelenthet, ha a jelenlegi kormányzat a tavaszi megmérettetés után is folytathatja megkezdett munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!