előorvosság

2018.06.25. 11:30

Ösztöndíjjal segítenék a hiányszakmákban tanuló hallgatókat

Ösztöndíjat adna az önkormányzat azoknak az orvostanhallgatóknak, akik vállalják, hogy a diplomájuk megszerzését követően Komlón helyezkednek el a hiányszakmákban – a tervezetről szerdán döntenek a városatyák.

Wald Kata

Ösztöndíjjal támogatná azokat az orvostanhallgatókat az önkormányzat, akik vállalják, hogy a diploma megszerzését követően Komlón állnak munkába – az egészségügyi területet érintő szakemberhiány kezelését célzó tervezetről szerdán dönt a képviselő-testület.

A városban jelenleg területi ellátási kötelezettséggel tizenegy felnőtt és öt gyermek háziorvosi körzet biztosítja az egészségügyi alapellátást – az orvosok közül előreláthatóan néhány éven belül, életkoruk miatt többen is befejezik tevékenységüket.

Mint azt Polics József, Komló polgármestere kiemelte, az elmúlt hónapokban több egyeztetést folytattak a háziorvosokkal és a Komlói Egészségcentrummal annak érdekében, hogy a jelenleg fennálló szakemberhiány kezelésére megoldást találjanak. Komlói kötődésű orvostanhallgatókkal is egyeztettek – mindezek eredményeként, az érdeklődők igényeit felmérve és ahhoz igazodva vezetnék be az ösztöndíjrendszert.

A tervezet szerint támogatásban részesülhet ez év szeptemberétől az a nappali tagozatos hallgató, aki az orvostudományi képzés keretében a helyi rendeletben meghatározott hiányszakmában – háziorvosi, házi gyermekorvosi, szemész, tüdőgyógyász, belgyógyász, sebész és nőgyógyász – az első diplomája megszerzése érdekében végzi tanulmányait. Az ösztöndíj mértéke az első évfolyam első félévében tanulónként egységesen havi 30 ezer forint, majd a második félévétől az előző évfolyamon szerzett átlaga alapján állapítanák meg az összeget. Félévente legfeljebb tíz hallgatót támogatna az önkormányzat.

Az elbírálás során előnyt élveznének a komlói kötődésű hallgatók, az egyetemet kezdők, és a magasabb tanulmányi átlaggal rendelkezők. Aki részesül az ösztöndíjban, köteles a képesítés megszerzésétől számított három éven belül Komlón elhelyezkedni, és legalább az ösztöndíj folyósításával megegyező ideig munkaviszonyát fenntartani – amennyiben végzettségének megfelelő munkalehetőséget ajánl neki az önkormányzat vagy az egészségcentrum. Ha a felkínált álláslehetőséget a friss diplomás orvos nem fogadja el, az ösztöndíjat, vagy annak időarányos részét vissza kell fizetnie.

Támogatottak

A hiányszakmát tanuló középiskolásokat eddig is támogatta az önkormányzat – teljesítményük függvényében akár tízezer forint ösztöndíjat is kaphatnak a Pécsi Szakképzési Centrum komlói szakiskolájában tanulók. A támogatott szakmák az ipari gépész, a női szabó, a vájár és az asztalos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!