Nemzeti Regatta

2018.05.28. 09:30

Öt baranyai település szeli a habokat a regattán

Fontos állomásához érkezett a harmadszorra megrendezett Nemzeti Regatta szervezése, a csütörtöki siófoki sajtótájékoztatón kisorsolták, hogy a résztvevő települések melyik hajókkal, melyik futamban fognak indulni.

Zs. K.

A nevezett települések képviselőit, valamint a rendezvény támogatóit Dónucz László, a Nemzeti Regatta szervezőbizottságának elnöke köszöntötte a Siófok katamaránon. A sorsolás előtt még Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, Hamvas Péter, Siófok alpolgármestere, valamint Kiss Ádám, a Nagyon Balaton rendezvénysorozat projektvezetője is szóltak a jelenlévőkhöz.

A rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a vitorlás sportra, emellett hangsúlyozták jelentős turisztikai szerepét is, hiszen a programsorozat jelentős része nem vízen történik, a parton a különböző települések mind be tudnak mutatkozni a résztvevőknek a június 9-10-i fesztiválon.

Baranya megyét többször is kiemelték a szervezők, szűkebb hazánkból öt település, Harkány, Siklós, Pécs, Mohács és Orfű is indulnak a versenyen. A lapunk által elkísért harkányi küldöttség a vitorlás- és a sárkányhajó versenyre is nevezett, emellett pedig a Harka Táncegyüttes műsorát láthatja majd a Regatta közönsége.

– A fürdőváros a Harkányi Turisztikai Egyesület kezdeményezésére első alkalommal vesz részt a rendezvényen, a célunk természetesen Harkány népszerűsítése. A vitorlásverseny mellett a főzőversenyre is készülünk, Márton Béla önkormányzati képviselő fogja elkészíteni a harkányfürdői harka pörköltet – mondta Mojzes Tamás, az egyesület titkára.

A csütörtöki versenysorsoláson megyénkből még Siklós és Orfű képviseltette magát, előbbi város a Vivát Bacchus zenekarral is bemutatkozik a műsorban, Orfű pedig az ízek utcájában foglal helyet a vitorlás- és a sárkányhajó versenyen való részvétel mellett.

Már nem a Balaton-partiak dominálnak

A Nemzeti Regattán az első évben 30, tavaly 38, az idén pedig 51 település részvételével megszervezett verseny mellett már 19 csapat nevezett a sárkányhajó versenyre is, a főzőversenyen 35 település fogja elkészíteni legjellegzetesebb, legkedveltebb fogását. Az ízek utcájában 43 település építi fel a standját, a színpadi produkciókra pedig 21 település vállalkozott. Elhangzott, hogy amíg az első évben domináltak a Balaton-parti települések, az idén a nevezett 51 település 70 százaléka nem a Balaton szomszédságából érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!