Pécs

2018.05.18. 16:40

Páncélozott harcjármű érkezik szombaton a Széchenyi térre

Harci járművek szállják meg Pécs főterét május 19-én, szombat délután egy órakor.

Zsigmond József

Pánikra semmi ok, hiszen 1992 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Honvédelem Napját. Az emléknap 1849. május 21-re utal, mikor a magyar szabadságharc tavaszi hadjárata során a honvédek három hetes ostrom után visszafoglalták Buda várát.

Múlt héten és kedden bejárást tartottak a Széchényi téren a honvédség szakértői, hogy felmérjék milyen járművek férnek el a központban. Mint Hegedűs Norbert alezredestől megtudtuk, nyolc katonai jármű érkezik a térre. Az egyik legérdekesebb a BTR páncélozott harcjármű lesz, de lesznek katonai rakodó járművek, Mercedesek, Land Roverek. A konvoj az Aradi Vértanúk útjáról hajt majd le a térre.

Mint megtudtuk, a jeles nap alkalmából sok színes program várja az érdeklődőket. Számos fegyverfajtát mutatnak be, amit a kicsik és nagyok kipróbálhatnak, szétszedhetnek, összerakhatnak. Lesz repülőgép szimulátor, lézerfegyveres lövészet, a gyerekeknek ingyenes álcázó arcfestés, és katonai hagyományőrző lovas felvonulás. Egy vaklőszeres harcászati bemutatóra is sor került volna, ám ezt az utolsó pillanatban lefújták a nagy hangnyomás miatt.

A téren felállított toborzó sátorban felvilágosítást kaphatnak az érdeklődők, hogy milyen munkalehetőségre számíthatnak a honvédségnél. Így az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálattól a hivatásosig. Ha valaki hivatásosnak állna, annak kétnapos vizsgálaton kell átesnie a kecskeméti repülőkórházban. Ez egy jóval komolyabb, mélyrehatóbb vizsgálat, ami egészségügyi, fizikai és pszichológiai vizsgálatból áll.

Külföldön is szolgálhatnak a katonák

Megkérdeztük Hegedűs Norbert alezredest, miért érdemes katonának állni a mai világban? Mint elmondta a honvédség az ország egyik legnagyobb munkáltatója. A pozitívumokat sorolva elmondta: kiszámítható életpályamodell, nincsenek kiskapuk, minden juttatást megadnak amit a törvény előír. Nincsenek kifizetetlen túlórák, nincs olyan, hogy valaki ne lenne bejelentve. Csak az illetőn múlik meddig jut előre a ranglétrán. És aki nagyobb fizetést szeretne, azok külföldi misszióban (Koszóvóban, Irakban) is részt vehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!