hol hibázott?

2019.02.21. 11:30

Parkolójegyet váltott, közben megbüntették Siklóson

Egyik olvasónk kereste meg lapunkat, miszerint a napokban Siklóson akart parkolni. Megváltotta a parkolójegyét, de mikorra visszatért kocsijához, megbüntették.

Mészáros Rita

– Nemrégiben a városban parkoltam – kezdte történetét olvasónk. – Elindultam megváltani a parkolójegyet, azonban mire visszaértem a kocsimhoz, már megbüntettek.

Állítása szerint rögtön elment jegyet váltani, miután leparkolt az autójával, mégis pótdíjat kellett fizetnie. Az ellenőrnél is érdeklődött, hogyan történhetett ez meg, miért nincs türelmi idő. Azt a választ kapta, hogy ezt önkormányzati rendelet szabályozza.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a siklósi önkormányzatot is. A városháza válaszából kiderül, a rendelet értelmében a vezető a gépkocsitól való távozást követően haladéktalanul köteles a parkolójegyet megváltani, és azt a gépjármű első szélvédője mögött a műszerfalon úgy elhelyezni, hogy a rajta lévő adatok leolvashatóak legyenek. Ennek elmulasztása pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

A parkolási rendszereket általában egyedi önkormányzati rendeletek szabályozzák, így előfordulhat, hogy egyes városokban megszabnak türelmi időt. Mivel a siklósi rendelet nem tartalmaz ilyen jellegű szabályozást, a fentiek értelmében a gépjárművezetőnek haladéktalanul meg kell váltania a parkolójegyet.

Vitás helyzet esetén a helyszínen készült fotók segíthetnek a megoldásban. Az ellenőrzés során ugyanis nemcsak a járműről készülnek képek, hanem az automata irányába is fényképeznek, hátha éppen jegyet vált az autós. Ha a fotókon látszik, hogy a sofőr ezt teszi, vagy a kocsijához tér vissza, akkor a megbírságolt autósnak lehetősége van egy észrevételi nyomtatvány kitöltésével felülvizsgáltatnia a felszólítást, melyet minden esetben kivizsgálnak az eseményhez kapcsolódó információk bekérésével. Mivel a pótdíjfizetési kötelezettség határideje tizenöt nap, így az autós észrevételét ebben az időszakban teheti meg.

Sokszor előfordul, hogy az autósok inkább tapasztalati példákra hagyatkoznak, és nem az előírásokra, pedig a parkolási szabályok településenként változnak. A pécsi parkolási rendeletben szintén az szerepel, hogy a megállást követően haladéktalanul meg kell váltani a jegyet. A fővárosiban viszont szerepel öt perces türelmi idő. Ott tehát parkolás után öt perce van az autósnak kiváltani a jegyet.

A jegy lejárta után jár a türelmi idő

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a türelmi időnek kétféle jelentése is van. Az egyik, ahogy azt a fővárosi példa is mutatja, a parkolás megkezdése és a jegyváltás közötti időszakra vonatkozik. Ott abban az esetben nem kell pótdíjat fizetni, ha az ellenőrzés időpontja és a parkolójegy érvényességének kezdő időpontja között nem telt el öt percnél hosszabb idő.

Van azonban egy másik fajta türelmi idő is, amely az egész ország területén érvényes. Ez a szabályosan megváltott parkolójegyek lejárta utáni időre vonatkozik. Ez alapján a pótdíjat csak abban az esetben lehet kiszabni, amennyiben az egy óránál rövidebb várakozási időt öt perccel, az egy óránál hosszabb várakozási időt pedig tizenöt perccel túllépte az autós.

 

Címkék#parkolás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!