túlkapás vagy sem?

2018.08.17. 07:00

Rendőrt hívott volna a szoptató anyukára a biztonsági őr

Közszeméremsértés miatt akart rendőrt hívni egy szoptató anyukára egy biztonsági őr az Árkádban. A bevásárlóközpont vezetősége az ügyben belső vizsgálatot indított.

Zsigmond József

Budapest, 2015. május 22. Csecsemõjüket szoptató édesanyák figyelemfelhívó flashmobja a Nyugati pályaudvar mellett lévõ McDonald’s gyorsétteremben 2015. május 22-én. Egy szoptató anyának május 21-én a McDonald’s gyorsétterem külsõs biztonsági õre jelezte, hogy ez ott "nem elfogadott tevékenység". A gyorsétterem elfogadhatatlannak, sõt szemléletükkel ellentétesnek tartja az õr kijelentését. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Egy fiatal anyuka számolt be a pécsi Árkádban átélt kálváriájáról, történetét a Facebookon tette közzé. Mint írta, nagybevásárlás miatt érkeztek Pécsre a hétvégén egy közeli településről férjével, és négy hetes kisbabájukkal. Mivel a pici megéhezett, az anyuka leült vele az egyik padra, hogy megszoptassa. Mint írta: „mivel tudom, hogy egyeseket érzékenyen érinthet egy emlőből táplálkozó kisbaba látványa, gondosan eltakartam magam egy textilpelenkával, csak a kicsi baba látszott”. Pár perc múlva megjelent az áruház egyik biztonsági őre, aki felszólította, hogy ezt azonnal hagyja abba és megfenyegette, hogy rendőrt hív rá, mert közszeméremsértést követett el. Azt is hozzátette, hogy csak a pelenkázó helyiségben lehet szoptatni a babákat. A meglepett anyuka kérte, mutasson egy olyan belső áruházi szabályt, ami tiltja a bevásárlóközpont területén a szoptatást, vagy olyat ami leírja, hogy csak a pelenkázó területén lehet táplálni a kicsiket. Ilyet nem mutatott neki az őr.

– Nincs szabályzatunk arra vonatkozóan, hogy a kismamák csak a pelenkázó helyiségben szoptathatnak – közölte megkeresésünk után Martits Balázs, az Árkád Pécs Bevásárlóközpont igazgatója. – Egyeztetni fogunk a centerben tevékenykedő biztonsági őrszolgálattal, hogy ilyen esetben mi lenne a követendő eljárás. Azt gondoljuk, hogy kedvességből a szoptató anyukától megkérdezhetik, hogy minden rendben van-e illetve javasolhatják, hogy keressék fel a pelenkázó helyiséget.

Azt is elmondta, hogy természetesen nem járhat el a leírt módon a centerben szolgálatot teljesítő biztonsági őr. Az ügyben belső vizsgálatot indítottak.

Folyamatosan fejlesztik a pelenkázót

Kimondottan szoptató helyiséget nem terveznek kialakítani a bevásárlóközpontban, tudtuk meg a bevásárlóközpont sajtóosztályától. A pelenkázó helyiséget tették alkalmassá arra, hogy akár egyszerre több kismama is megetethesse kisbabáját. A pelenkázót két évvel ezelőtt felújították. A helyiség rendjét, tisztaságát napi szinten ellenőrzik és a levegőjére is odafigyelnek. Mint írták, a pelenkázóban mindig van ülőalkalmatosság, így kényelmesen akár több anyuka is szoptathat. Pillanatnyilag egy tápszermelegítő beszerzésén dolgoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!