komló

2018.07.21. 07:00

Sűrűbbre fonták a szociális hálót

Sorra nyíltak új, szociális szolgáltatásokat nyújtó irodák a kistérségben, és a szférában dolgozók munkakörülményei is jelentősen javultak – a megaprojekt nemrég ért véget.

Wald Kata

Nagyszabású szociális fejlesztési program ért a végéhez a közelmúltban Komlón és vonzáskörzetében – a mintegy 150 millió forintos, európai uniós támogatásból finanszírozott projekt eredményeként a komlói és a pécsi kistérség összesen huszonegy településén javultak a szociális szektorban dolgozók munkakörülményei és az ellátást igénybe vevők helyzete, számukra a szolgáltatások könnyebben elérhetővé váltak.

A Komló Térségi Integrált Szociális Szolgáltató Központ és a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat által közösen lebonyolított fejlesztési program hatásai máris érezhetőek, hiszen a projekt hivatalosan ugyan csak a közelmúltban fejeződött be, a legtöbb eleme azonban már korábban elkészült, némelyiket hónapok óta használják a szolgáltatók és ügyfeleik.

A leglátványosabb változás, hogy mind a huszonegy érintett településen önálló ügyfélszolgálati irodákat alakítottak ki, amiket közösen használ a szociális központ és a családsegítő. A helyiségeket az önkormányzatok biztosították, a berendezést és az informatikai eszközöket pedig a projekt fedezte. Így végre adottak a feltételek, hogy a szakemberek bizalmasan, nyugodt körülmények között tudjanak beszélgetni az ügyfelekkel, amire a szociális munkában különösen nagy szükség van.

Felújítások és átalakítások történtek több épületben: akadálymentesítésen esett át a családsegítő komlói épülete, valamint a magyarszéki, oroszlói és szászvári, részben szociális célú ingatlanok is.

Komlón új szolgáltatásokkal is bővült a szociális intézmények kínálata. Az Arany Alkony Idősek Klubjában a szükséges eszközök beszerzésével beindult a demenciában szenvedő betegek nappali ellátása.

A szenvedélybetegek terápiájában nagy tapasztalattal rendelkező INDIT Közalapítvánnyal összefogva pedig egy közösségi ellátásra alkalmas helyiséget alakítottak ki a városban. Mindkét újdonság hamar népszerű lett az érintettek körében, ami bizonyítja, hogy a szociális intézmények jól mérték fel helyben az igényeket.

Tanfolyamokat, előadásokat szerveznek

Egészségtudatosság, a helyi közösségek erősítése, a lakosság helyben maradásának ösztönzése, valamint a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak visszairányítása a hagyományos munkaerőpiacra – ezek a legfontosabb célkitűzései a „Humán szolgáltatások fejlesztése a Komlói járásban” címet viselő, mintegy félmilliárd forint összköltségvetésű projektnek, ami ez év tavaszán indult a komlói járásban. A Komló, Egyházaskozár, Hosszúhetény, Magyarszék és Szászvár önkormányzatai által közösen elnyert támogatásból megvalósuló program 21 települést érint: rendezvények, továbbképzések, ismeretterjesztő előadások és különféle tanfolyamok sorát tervezik az elkövetkezendő három esztendőben megvalósítani, több ezer emberhez eljuttatva az információkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!