Év fája

2018.07.18. 15:05

Szavazzunk, versenyben van a pécsi havihegyi mandulafa!

Az Év fája 2018 vetélkedésen nem az ország legnagyobb, legöregebb fáját keresik, hanem azt, ami a közösségeknek a legfontosabb, legkedvesebb.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer László

A Janus Pannonius Múzeum most arra szólítja fel a pécsieket, baranyaiakat, hogy legyen az Év fája a havihegyi mandulafa! Arról a 135 éves csavarodott törzsű fáról van szó, mely a havihegyi templom előtt áll, ahol a frissen házasodók előszeretettel készítenek közös fotókat, a feng-shui hívei pedig ezt a területet a város boldogságközpontjának tartják. A fa az országos döntőbe jutott, ahol tartja rangos helyét, mindemellett nagy szüksége van újabb és újabb szavazatokra (https://evfaja.okotars.hu/dontosfak).

A mandulafa emblematikus jelentőségű a pécsiek életében, hiszen Janus Pannonius 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely aztán a városban az örök megújulás szimbóluma lett. A költő újratemetésekor, tíz éve a JPM mandulafás akciót is kezdeményezett, melynek során 500 mandulafát ültettek el a városban. Ha az öreg mandulafa győzne, akkor az európai Év fája versenybe jutna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!