beruházás

2018.05.10. 11:30

Százmilliós projektek várják az építkezések startját Harkányban

Tavaly olyan mértékű pályázati forrást nyert Harkány, amely több, mint a rendszerváltás óta a városhoz érkezett összes támogatási pénz. A látványos részek még hátra vannak, de a háttérben komoly pályázati munka folyik, összesen tizenöt projektet kezel az önkormányzat.

Zs. K.

Harkány, 2010. szeptember 3. A harkányi Zsigmondy Vilmos sétány. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A Területi és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert pályázatok közül a legnagyobb a több mint egymilliárd forint értékű Zöld belváros projekt, amelynek keretében a Zsigmondy sétány újul meg. A kivitelező kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárást elindították, szeptember közepén elindulhat a beruházás.

Az ennél kisebb, de így is több százmilliós projektekkel kapcsolatban Albrecht Ferenc műszaki osztályvezető elmondta: mindegyiket elindították és vagy a tervezési szakaszban, vagy a kivitelező kiválasztásánál tartanak. Mint fogalmazott, egyik projekt esetében sincs késlekedés, vagy bármilyen csúszás, de meglehetősen lelassítja a folyamatokat, hogy egy projekten belül minimum három közbeszerzési eljárást kell lefolytatni 60 napos határidőkkel.

Ennek ellenére jól haladnak, őszig a bölcsődének el kell készülnie. Erre a város csaknem 104 millió forint támogatást kapott. A csaknem 300 millió forintos piacfejlesztési projekt jelenleg tervezési szakaszban van. Az iparterület kialakítására mintegy 392 millió forintot nyert a város, ez szintén a tervezői szakaszban áll. A projekt két részből áll, egyrészt a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. számára egy kétszintes irodaépületet építenek, másrészt pedig tíz telket közművesítenek.

Együtt kezelik

A Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósítható projektek is haladnak, a közösségerősítő programok szervezését célzó programra több mint 247 millió forint támogatást nyertek. Az önkormányzat májusban kiírja a közbeszerzési eljárást a rendezvények megszervezésére. – Mivel elég sok pályázatunkban szerepelnek rendezvények, ezért ezeket egy felhívással szeretnénk meghirdetni. Tehát nem pályázatonként haladunk, hanem megpróbáljuk összegyűjteni azokat az elemeket a projektekből, amelyeket egy közbeszerzési eljárás alá lehet vonni – mondta dr. Markovics Boglárka jegyző.

Tervezési szakasz

A „Harkányban élni jó! – Esély Otthon Harkányban” elnevezésű program keretében a Zrínyi utcában két épületben öt-hat lakás kialakítása kezdődik meg hamarosan, a lakások felújítása október végéig befejeződik. Egy projekt-team feladata lesz majd elérni azokat az embereket, akik részt vennének a képzésekben, valamint felmérni azokat a helyi munkáltatói igényeket. A program célja, hogy a helyi sajátosságokhoz, adottságokhoz, igényekhez illeszkedő jövőkép kialakításával helyben tartsa a fiatalokat. Erre mintegy 157 millió forint támogatást nyert a város az EFOP keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!