készülékcsere

2019.01.19. 11:30

Szerdától kell ismét fizetni a parkolásért Pécsen

Elkészültek a szakemberek a parkolóautomaták cseréjével, jövő héten megkezdődik az informatikai rendszer tesztelése, ezt követően pedig – várhatóan szerdától – ismét fizetniük kell az autósoknak – írja a Pécsi Újság.hu.

M. B. (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter, Dittrich Éva

Tavaly nyáron döntött a parkolóautomaták cseréjéről a pécsi közgyűlés. Az eddig használt – kizárólag érmés fizetésre lehetőséget biztosító, csaknem húszéves – gépek egyre többször romlottak el, s nagyon sokan találkoztunk azzal is, hogy „visszaköpik” a százasokat, kétszázasokat.

Összesen 160 (azért van ilyen sokra szükség, mert rendelet írja elő, hogy az automaták nyolcvan százaléka legfeljebb 75 méteres gyaloglással elérhető legyen) berendezést kellett lecserélni, a munkálatokhoz január első napjaiban fogtak hozzá a szakemberek.

A teljes beruházás értéke mintegy 300 millió forint.

Az ütemtervnek megfelelően az automaták telepítése befejeződött, közölte érdeklődésünkre a BIOKOM. Jövő hét elején megkezdődik a számítógépes program tesztelése, ezt követően pedig szerdától ismét fizetniük kell az autósoknak.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a színes kezelőpanellel rendelkező automaták érintésmentes (PayPass, PayWave) bankkártyaolvasóval is rendelkeznek, de az új gépek alkalmasak az érmék elfogadására is. A bedobott érméknek megfelelő idejű parkolásra van mód; arra figyelni kell ugyanakkor, hogy ezek a gépek – a meghibásodási lehetőségeket csökkentendő – visszaadni nem tudnak. Ez egyébként nem egyedi, ilyen rendszer működik például Szegeden és Veszprémben is.

Fontos tudni, az új automaták használatához, hogy a parkolások során meg kell adni a gépjármű rendszámát is.

Így használhatjuk az újonnan felszerelt automatákat

Első lépésben nyelvet kell választanunk az érintőképernyőn (az új órák a magyar mellett idegen nyelven is „értenek”) a kis zászlócskák segítségével, majd meg kell nyomni a villogó START jelzést.
Második lépésben az érintőképernyőn megjelenő billentyűzeten be kell írni a rendszámot.
Harmadik lépésben ki kell választani, egy gomb megnyomásával, hogy személykocsival vagy teherkocsival parkolunk.
A negyedik lépésben a fizetési módot választhatjuk ki.
Ha érmével fizetünk, akkor az óra kiírja a bedobott pénzösszegnek megfelelő időtartamot.
Ha bankkártyával egyenlítjük ki a parkolási díjat, mi magunk növelhetjük vagy csökkenthetjük az időtartamot, majd ezután fizethetünk a plasztikkártyával.
A fizetés után az automata kinyomtatja a parkolójegyet, amit a szélvédő mögött kell elhelyezni, úgy ahogy az elmúlt időszakban is.

Máshol drágább

A pécsi parkolási díjak egyébként – minden híresztelés dacára – az emelés (az 1. zónában 300-ról 400-ra, a 2. díjzónában 160-ról 200-ra, a 3. díjzónában 100-ról 120 forintra) után sem a legdrágábbak az országban, Szegeden például 480, Sopronban 420, míg Budapesten 525 forintot kell fizetni a legdrágább övezetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!