közlekedés

2018.06.23. 11:30

Szolgálni fog a bevétel

A helyi buszjáratokon augusztustól mintegy 12 százalékkal drágábban utazhatunk. Az elővételben vásárolt jegyek 300 helyett 350 forintba kerülnek majd, a jelenleg 7055 forintba kerülő 30 napos összvonalas bérletért 7300 forintot kell fizetni.

M. B.

Páva Zsolt polgármester a díjemelést azzal indokolta, hogy 2011 óta nem emelkedtek a buszjegy- és bérletárak, ugyanakkor az elmúlt hét évben 30 százalékkal növekedett a gépkocsivezetők bére. Az emelt árú értékesítésből származó összegeket kizárólag a közösségi közlekedés fenntartására fordítják.

Ismét jelentős – mintegy tíz- százalékos – keresetnövekedést szeretnének elérni a Tüke Busz buszsofőrei. A béremelés elmaradása esetén akár a szolgáltatás biztonságát veszélyeztető, tömeges felmondások is bekövetkezhetnek.

A parkolási díjak emelése kapcsán Decsi István alpolgármester azt közölte: az üzemeltető Biokom 2011 óta nem emelt árat. Szükségessé vált a csak érmés fizetésű – csaknem húszéves – jegykiadó automaták korszerűsítése. Gyakran romlanak el, s előfordul, hogy „visszaköpik” a százasokat, kétszázasokat. Összesen 160 berendezést kell lecserélni.

A tervek szerint napelemmel működő automatákat vásárolnak, amelyek alkalmasak lesznek a bankkártyás fizetésre, illetve akár városkártya (Tüke-kártya) elfogadására is.

A pécsi parkolási díjak egyébként az emelés (az 1. zónában 300-ról 400-ra, a 2. díjzónában 160-ról 200 ra, a 3. díjzónában 100-ről 120 forintra) után sem a legdrágábbak az országban.

Szeptembertől ismét lesz közvetítés

A csütörtöki közgyűlés az eddigiektől eltérően nem volt nyomon követhető a Pécs TV-n. Az elmaradt közvetítés okáról megkérdeztük Páva Zsoltot, aki azt válaszolta, május 31-én lejárt a műsorszolgáltatásra kötött, egyébként kedvezőtlen szerződés. – A tárgyalások zajlanak, szeptembertől ismét lesz közvetítés, már egy új szolgáltató közreműködésével, jobb minőségben, nagyobb adásbiztonsággal, s ráadásul olcsóbban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!