arckép

2018.02.17. 17:30

Kinek szól a gyógycsomag? Tanácsot ad a fürdő orvosa

Évente több alkalommal is 15 kezelésből álló gyógycsomag igényelhető társadalombiztosítási támogatással. Hogy miként és kinek szól ez az ellátás, arról a harkányi gyógyfürdő reumatológus szakorvosával, dr. Fekete Csillával beszélgetünk, aki eldönti a fürdőben a kezelések rendjét.

Mészáros B. Endre

– Igaz, hogy a masszázs, az iszappakolások, az elektroterápia már több városi rendelőközpontban is elérhető?

– Igen, de azért nagyon lényeges, hogy ott a gyógyvíz hiányzik. Másrészt a Harkányi Gyógyfürdőben több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a személyzet. Azt viszont tudni kell, hogy a gyógyvízzel kombinált ellátási csomagot csak évente kétszer lehet igényelni.

– Kiknek használ ez a mód?

– Minden mozgásszervi betegnek. Ám nem csak az ötven felettieknek, például sportsérüléseket követően a fiataloknak is kifejezetten ajánlott.

– Nem úgy szól a szabály, hogy akinek gyulladása van, annak nem jó a gyógyvíz?

– Ez a tiltás csak az akut gyulladásra vonatkozik, a krónikus gyulladásra nem. Vagyis, ha egyik napról a másikra belobban egy ízület, annak nem jó a gyógyvíz, de mondjuk egy régóta létező porckorongsérvre, egy autóimmun problémára jó hatása lehet. Másrészt meddőség ellen is javallott a fürdőkúra.

– Az orvos is részt vesz olykor betegként a programban?

– Én igen, sőt, óvatosan még a hetven fölötti korosztálynak is ajánlom. De minden generációnak segíthet az ízületi kopások megakadályozásában, mert a víz kéntartalma segít a porcképzésben.

– Igaz, hogy ön az a kivételes orvos, aki nyitott a különleges gyógymódokra?

– Közülük is a homeopátiát és az akupunktúrát külön kiemelném, mert nem csak hiszek benne, de sokáig gyakoroltam is a használatukat. Az akupunktúra például mozgásszervi problémáknál hihetetlenül gyors javulást eredményez, lézerrel kombinálva pedig akut gyulladásokban is látványos gyógyulást hoz. De ez csak a testről szól, a lélek rendbetételét, a globális gyógyulást a homeopátiával látom elérhetőnek. Egyetlen szert adunk személyre szabva, ami pszichiátriai gondokra is jó hatással van. Másrészt tapasztalataim szerint a táplálkozásnak is nagy szerepe van az egészséges élet kialakításában.

– Miért, léteznek mondjuk gyulladásfokozó ételek is?

– Igen, ide vezet például a gabonafélék glutén- és a tejtermékek laktóztartalma. Úgy gondolom, a túlsúlyos embereknél is többnyire ez okozza a bajt. Úgynevezett jól táplált éhezők lesznek, mert a szervezet nem tudja ezeket az elemeket feldolgozni, ezért zsírban elraktározza.

– A legtöbb szakmabeli kuruzslásnak tartja az ilyen hagyományostól eltérő módszereket.

– Azért lettem orvos, mert segíteni akartam az embereknek. Mindig kerestem az olyan újdonságokat, aminek láthatóan jó hatása van a gyógyításban, és ezt a homeopátiában maradéktalanul megtaláltam.

Balftól Harkányig

Dr. Fekete Csilla 1951-ben született Pécsett. Az Alkotmány utcai általánosba járt, a Janus Pannonius Gimnáziumban érettségizett, a POTE-n diplomázott. Balfon kezdte a munkát, ott volt 6 évig orvos, 1981-ben megszerezte a reumatológus szakvizsgát. Aztán Harkányban tevékenykedett két évig a nappali kórházban, innen a pécsi Veress Endre úti rendelőbe került és 15 éven át kezelte a bányászokat. Ezt követően magánrendelésen akupunktúrával és homeopátiával foglalkozott. Most nyugdíjasként napi 7 órában a harkányi gyógyfürdő reumatológusa. Nyolc éve özvegy.

Címkék#Harkány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában