ufók baranyában V. rész

2018.03.16. 20:00

Ufó sétált a csobokapusztai utcán: úgy totyogott, mint egy kiskacsa

Nem mindennapi estről adott hírt a Dunántúli Napló 2004 májusban. Egy idős néni egy hízott kiskacsához hasonlította a földönkívüli lény járását.

dg (forrás: Dunántúli Napló)

A Pécstől jó harminc kilométerre, Sumony-Csobokapusztán élő 79 éves hölgy ébren volt egy 14 évvel ezelőtti éjjelen, amikor negyed tizenkettő körül az ablakból meglátott egy, a villanyvezeték magasságában elhúzó fénycsóvát, ami leszállt az utca betonlappal fedett közkútjára.

Olyan kisebb, kerek kerti asztal méretű gömb volt – mesélte már másnap reggel a szomszédoknak. Amikor „kutat ért”, kialudtak benne a lámpák, és kiszállt az ufó. Egy bukósisakszerű valami volt a fején, azon szemüveg, a kezén pedig hosszú ujjú kesztyű. Ment vagy ötven métert a járdán, úgy totyogva, mint egy hízott kacsa. Aztán visszafordult, beszállt a gömbbe, ami megint fényes lett, és a fák magasságában elrepült Kétfa irányába – emlékezett vissza a néni.

A csobokapusztaiak meg vannak győződve, hogy a hölgy igazat beszélt. Az ugyancsak az idősebb generációhoz tartozó falubeli néni teljes mértékben szavahihetőnek tartja a szemtanút, így aztán ufónak nevezik ők is a szombat éjjeli látogatót. Megerősíteni látják az elbeszélést abban, hogy a néni unokája másnap hozott egy újságot, amiben a fotók alapján a nagyi azonosította az ufót.

Semmi rendkívüli nincs abban, hogy ufót láttak Csobokapusztán, mondta Süveges József, a pécsi Moebius Sci-fi Egyesület Ufó-klubjának vezetője a korabeli napilap hasábjain.

A pécsi szakember a lapnak elmondta, hogy két- három év szünet után ismét megszaporodtak a világban az ufók – az azonosítatlan repülő tárgyak -, élénkülni látszott a mozgásuk. Hogy miért, az nyitott kérdés, folytatja Süveges József. A klub vezetője utal arra a minapi spanyolországi eseményre, amikor a média azt adta hírül, hogy filmre vettek egy azonosíthatatlan repülő objektumot. Mexikóban csaknem ezzel egy időben 8-15 repülő tárgyat észleltek. Az ufójelenségek központja egyébiránt a dél-amerikai ország, sorolja.

Szintén 2004 májusában, két héttel a fenti eset előtt – mint arról a Dunántúli Napló is beszámolt -, Pécsett, késő este a Hársfa utca egyik lakója figyelt fel a Tv-torony magasságában lebegő fényre. Távcsővel megnézve kiderült, hogy több fénypontból áll. Hasonló jelenséget láttak aznap Patacson, illetve másnap is, ugyanabban az időpontban. A meteorológusok szerint diszkófény tükröződött az égbolton – csakhogy aznap nem volt diszkó Pécsett.

Egy aznapi rádióhír szerint Budapesten véltek ufót látni, az esethez a rendőrség is kivonult. Magyarországon „főszezonban” öt-tizenöt közöttire tehető évente azon jelenségek száma, melyek az azonosítatlan repülő tárgyakkal foglalkozók tudomására jut, mondja Süveges József.

A múltidéző cikksorozatunkban emléket állítunk annak a kornak, amikor még jobban foglalkoztatták az embereket a ma már nehezen hihető hasonló paranormális jelenségek.

Az ufók baranyai előfordulásával kapcsolatban először azt a sztorit elevenítettük fel, amikor egy vonatot követtek a földönkívüliek. A sorozatunk második részében azzal foglalkoztunk, hogy állítólag elvitték egy pécsi nő magzatát az ufók. Ezt követően egy karácsonyi kertvárosi ufórejtélyt igyekeztünk megfejteni. A legutóbbi részben pedig a gabonakörökkel foglalkoztunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!