Nyugotszenterzsébet

2018.01.16. 09:13

Úgy is megépült, hogy nem volt rá pénz

Buszmegálló és kilátó egyben – a szegénység ösztönözte a találékonyságot.

Zs.K.

Szapora falunak is csúfolják a környező községek lakói a Szigetvári járás egyik települését, Nyugotszenterzsébetet, amely a napokban nem erről, hanem a település szélén álló kilátójáról, illetve fedett buszmegállójáról lett ismert az egész ország előtt. Mint híre ment, a 2014-ben épült buszmegálló azért épülhetett kilátónak, mert annak idején arra volt pályázati forrás.

– 2014. májusától 2015. februárig tartó pályázati kiírás egyik pillére volt, hogy kilátót építhettünk. A település sokat gyűjtött a buszmegállóra. Ötszázezer forintba került csak az, hogy ott épülhetett megálló, az engedélyek után pedig ki kellett alakítani magát a megállószigetet, illetve jogszabály írja azt is elő, hogy amellett legyen lámpa is. Mindezek további százezrekbe kerültek, arra pedig nem volt már pénzünk, hogy egy fedett helyiséget kialakítsunk – mondta Vincze Balázs polgármester. A településről mesélve a vezető azt is elmondta, hogy mivel a zsákfalu buszmegállója nem a település közepén, hanem a szélén található, a lakók közül többeknek is nagyon sokat kell reggelente gyalogolniuk a megállóig.

Vincze Balázs elárulta, a 270 lelket számláló községnek annyi óvodás és bölcsődés korú gyermeke van, mint egy 7-800 fős falunak, ezért is illetik a települést sokszor „szapora falu” gúnynévvel. A sok gyermek mellett azonban nincs sem óvoda, sem bölcsőde Nyugotszenterzsébeten, így a legkisebbeknek is a szomszédos településre kell járniuk reggelente, ráadásul minden nap a menetrendszerinti helyközi járattal.

Ebből adódóan pedig a szülők örültek a legjobban, hogy sikerült megépíteni a fedett buszmegállót, amelynek oldalában vezet fel az út a szűkös kilátó tetejére. A völgyrészben elhelyezkedő Nyugotszenterzsébet sokszor szeles, és a téli időszakban valóságos problémát jelentett, hogy a gyerekek a hideg, fedetlen területen várakoztak.

A vágy és a szegénység kreativitásra serkent – mondta a településvezető. A 2014-ben épített kilátóra most azért figyeltek fel, mert az egyik országos hetilap – a könyvtárbuszokról szóló cikkük mellé készített – fotóján látszott a kilátó. Az egyik országos kereskedelmi televízió stábja pedig szinte azonnal a faluban termett. A helyiek ugyan korábban nem adtak nagy hírverést az építménynek, ám nagyon szeretik a mára szimbolikussá vált buszmegállójukat, vagy hivatalos nevén: az Erzsébeti Kilátót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában