szimatmunka

2018.04.21. 11:30

Ügyesek voltak a pécsi mentőkutyák, sikeres vizsgát tettek

A Pécsi Mentőkutyás Egyesületnek már három magasan képzett állata van, amely segíti adott esetben akár a rendőrség munkáját is.

dg

Több hetes előkészítő munka után az elmúlt hétvégén rendezték az első Pécsi Nemzetközi Mentőkutya vizsgát. Az eseményen összesen két tucat hazai mentőebnek biztosítottak lehetőséget a vizsga megszerzéséhez, vagy megújításához.

 

A pécsi csapat két fiatal kutyája, Görgey Évi Gingerrel és Kiss Csaba Tóbiással szerzett sikeres emelt szintű terület vizsgát (RH FL-B), így Pécsi Mentőkutyás Egyesület már három ilyen képzettségű és végzettségű kutyával rendelkezik. Emellett Bagoly Imola Pollival eredményesen teljesítette a mentőkutya alkalmassági vizsgát (RH FL-E). Alapszinten még Pusztai Dia Golden Retriever kutyájával területkutatás, illetve Kratofil Róbert Iron nevű Malival romkutatás, szimatmunka fázisát teljesítették magas pontszámokkal.

Mi mit jelent?

Az RH-FL-B az emelt szintű terület vizsga, a nemzetközi szabályrendszer legmagasabb fokozatú vizsgája. Ezen vizsgát szerzett kutyák már részt vehetnek külföldi mentőakciókban is, illetve innen kerülhetnek be a mentőkutyák elitjének szervezet világbajnokságra is. A vizsga lényege röviden a következő: az erdőben (ami jelen esetben a Mecsek Lapisi része volt) egy négyhektáros területen elrejtenek – letakarják, gallyakkal be is fedik – három személyt, akiket a kutyának fél órán belül meg kell találnia és hangos ugatással jelezni. Az alkalmas vizsga az egy alapszintű vizsga, itt ötezer négyzetméteres területen 10 perc alatt kell egy elrejtett személyt megtalálni.

Pécsi Csapat minden tagja valamint a Szent Florián ÖTE és több önkéntes is segített a vizsga előkészítésében. A vizsga lebonyolításban pedig a budapesti Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület nyújtott segítséget. A Mentőkutyákat a Szlovéniából érkezett Mirka Nečak bírónő vizsgáztatta és értékelte.

Utoljára Somogyhatvanban eltűnt két medvehagymát gyűjtő nő kereséséhez riasztotta a csapatot a Baranya Megyei Rendőrkapitányság. Egyikük holttestét megtalálták a falu megáradt patakjában. A rendőrség koordinálásával keresték a másik eltűntet is. Ekkor közel 80 hektárt, erdős-bokros területet kutattak át, de azon területen nem volt az eltűnt személy, így a rendőrség azt a területet kizárhatta és máshol folytatták a keresést. Pár nap múlva egy teljesen másik területen megtalálták a másik eltűnt nőt is, szintén holtan.

A Pécsi Mentőkutyás Egyesület két hét múlva Budapesten fog vizsgázni emelt szinten romkutatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!