Pécs

2018.01.19. 11:30

Új életet épített magának

Az év eleji fogadalmak megtartásához is motiváció lehet Magyari Csaba példája. A pécsi férfi két éve döntött, hogy sportosabban fog élni, ma pedig már extrém hosszú távokat teljesít.

bama.hu

– Hogyan jött az elhatározás az életmódváltásra?

– Az iskolában egész jól úsztam, aztán kondiztam, de idővel elhagytam. Majd 2015 szilveszterén ünnepeltünk egy étteremben és a mosdó tükrébe nézve rájöttem, hogy 39 évesen nem így kéne kinéznem és éreznem magamat. Ott meg is fogadtam, hogy életmódot váltok. Elkezdtem odafigyelni az étkezésre, például a szénhidrátokat, a cukros üdítőket visszaszorítani, ezzel a 120 kiló feletti súlyomból néhány hét alatt ötöt le is adtam.

– A diéta mellett a mozgásban profi társakra is talált.

– A cégemnél jelentkezett a pécsi Mecsek Maraton Team akkori két vezetője, Nedjalkov Balázs és Tímár András, hogy támogassuk a csapatot. Ha már ott voltak, elmondtam nekik az életmódváltás tervét és megkérdeztem, tudnak-e edzéstervvel segíteni. Két nap múlva már azon kaptam magam, hogy Balázzsal, egy maratonfutóval készülök futni a Mecseken. Az az első 3,8 kilométer nem volt leányálom a 115 kilómmal, de Balázs végig okosan motivált, figyelt, hogy ne nyírjam ki magam. Így indultam két éve márciusban, és novemberben már teljesítettem egy 18 kilométeres terepfutóversenyt fel a Zengőre Balázzsal együtt. A biciklizésre is rákaptam, megcsináltam a 127 km-es Tour de Zalakarost, majd az úszással kombinálva triatlonban is edzeni, versenyezni kezdtem. Sikerült már a Porec Triatlon is, ez 1,9 kilométer úszás a tengerben, 90 km tekerés a hegyekben, és 21 kilométer futás a végére.

– Hogyan motiválja az edzést egy-egy verseny?

– Nyilván ez teljesen más szint, mint a profiké, de a versenyek különleges hangulatát mindenki átélheti. Mindenki szurkol, Porecben is a vége felé látták, hogy már nem vagyok vidám, erre még jobban biztattak, mert látták, hogy a 105 kilómmal a 60-70 kilós versenyzők között is igyekszem helytállni.

– Milyen tanácsot adna azoknak, akik életmódot váltanának?

– A legfontosabb, hogy soha sem késő elkezdeni. Hogy egy fa ma árnyékot adjon, azt jó lett volna tíz éve elültetni. De ha ma elültetjük, az onnantól növekedni fog és idővel eléri azt, amit szeretnénk. A fokozatosságra kell figyelni, úgy a terhelésben, mint a táplálkozás átalakításában. Én az edzést sajnos tavaly elhibáztam, influeza után mentem el síelni és úgy lebetegedtem, hogy leállt az emésztésem, szívizomgyulladást is kaptam. Jó fél évet ki kellett hagynom a sportból, úgyhogy az én példám is igazolja a régi szabályt, betegen nem szabad edzeni és mindig eleget kell pihenni.

– Mi a következő cél?

– Tímár András és Nedjalkov Balázs ma is figyelemmel kísérnek, ma még szorosabb a barátságunk. A Zengőn például már számtalanszor jártunk, Andrással most becéloztunk egy nagyobb hegyet, az 5800 méteres Kilimandzsáró megmászása jön január végén.

DJ és cégvezető

Magyari Csaba Pécsen született 1976-ban. Építőipari generálkivitelezéssel foglalkozik. Családi örökség az építés az édesapja révén, egyik nagyapja kőfaragó volt, a másik pedig a budafai bányában fejtette a homokkövet. Magyari Csaba először DJ-ként dolgozott, majd édesapja halála után váltott és indított építő vállalkozást. Ma több céget is vezet, 45 embert foglalkoztat. A feleségével, Zsanettel 3 gyermeket nevelnek, Maya 5 éves, Julcsi 9, Babett pedig 11. Fontos eredménynek tartja, hogy a sportos életmódja már számos ismerősét, munkatársát is motiválta, hogy mozogjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!