abaliget

2018.05.19. 20:00

Új fészket készítettek Kelepnek

Harminc évig nem volt gólya a településen. Nagy öröm volt a helyiek számára, mikor két éve újra megérkezett az első kelepelő.

Zsigmond József

Mint kiderült ezt a gólyát 2013-ban gyűrűzték meg Tápiószecsőn. Rögtön elkészítette a fészkét, majd tavasszal megérkezett a felesége. A fészekből két fióka szállt ki, majd tavaly újra visszatértek. Akkor is két kicsinek adtak életet, ám az egyik áramütés miatt elpusztult.

A hím gólya idén is Abaligetet választotta, ám a fészkét nem a szokványos helyen, a villanyoszlopon alakította ki, hanem az egyik háztetőnek a kéményén. Az épület tulajdonosa a fűtés biztonságát veszélyben érezve április elején megkereste a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságot és az E.on Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. munkatársait, hogy segítsenek a fészek áttelepítésében, amit el is végeztek. Visszaköltöztették a közeli villanyoszlopra. Mint kiderült, a gólya ezzel nem értett egyet, és újra a kéményt választotta. Egy kis társaság látva a kialakult helyzetet, mentő akcióba fogott. Egy kosár aljából készítettek egy fészket, amit az önkormányzat épületén helyeztek el, mert onnan nagyobb rálátása volt a Kelepnek a vadászterületére. A hímnek ugyan már tetszett az új fészek, ám a tojó addigra már máshová költözött.

Mint kiderült az E.ON Hungária immár 10 éve madárbarát módon tervezi, hogy madárbiztossá alakítsa a már meglévő hálózatait. Pécsi üzemük területén idén eddig fészektartókat szereltek fel Kátoly területén, Kisbudméren a Kossuth utcában, a lippói Jókai utcában, Marócsán, Szabadszentkirályon, Drávacsehiben és Kétújfalun és Potonyban a Petőfi utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!