gasztrokultúra

2019.03.23. 15:30

Vadászok főztek vadpörköltet Pécs belvárosában

Ingyenes gímszarvaspörkölt-kóstolóval igyekezett népszerűsíteni a vadhúst a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezete pénteken délután a pécsi Kossuth téren.

Bátonyi Donát

Fotó: Laufer László

Az eseményt a vadászkürtösök indulója nyitotta meg, majd Agyaki Gábor, az OMVK Baranya megyei szervezetének elnöke, Rittlinger József, a NAK Baranya megyei elnöke, Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és Nagy Csaba orszá­ggyűlési képviselő köszöntötte az egybegyűlteket.

Mint elhangzott, vadpörköltkóstolókkal és egyéb hasonló programokkal szeretné a Vadászkamara és az Agrárkamara népszerűsíteni a vadhús fogyasztását és megismertetni az emberekkel kedvező élettani hatását.

Szomorú tény, hogy Magyarországon a népesség évente csak 0,4 kilogramm vadhúst fogyaszt el, és nem is várható, hogy mindennapos étel legyen a háztartásokban ez az alapanyag. A szervezők szeretnék különböző programokkal többszörösére növelni a vadhús fogyasztását.

A megnyitót követően a kürtök kóstolóra hívták a jelenlévőket, először a vadhúsból készült kolbászokkal, később pedig gímszarvas pörkölttel kedveskedtek a szervezők az érdeklődőknek.

Rittlinger József elmondta, hogy a baranyai erdőkben ugyan jelentős számban találhatók nagyvadak, azonban csak az elejtett mennyiség mintegy tíz százalékát használják fel a hazai konyhákban, a maradék kilencven százalékot külföldön értékesítik. Így a hazánkban kilőtt nagyvad jelentős része külföldi, jellemzően német, osztrák feldolgozókhoz, kereskedőkhöz kerül, de kisebb mértékben jut belőle az olasz vagy francia háztartásokba is.

Megtudtuk azt is, hogy a vadhús zsírtartalma, és ezzel együtt energiatartalma is alacsonyabb a haszonállatokénál, ugyanakkor magasabb fehérjetartalmú, rostokban gazdagabb, vagyis egészségesebb a táplálkozás szempontjából. Mindezek miatt a vadhús kifejezetten tápláló, nagyon magas biológiai és élvezeti értékkel bír, ezen felül nagyobb mértékben tartalmaz nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!