Neked munka, nekem álom!

2018.03.23. 17:30

Valósággá válhatott az álommunka a mentőállomáson

Mintha csak műszakkezdésre jött volna: Csaba felveszi a piros kabátot, a hátán virító OMSZ MENTŐK felirat mindent elmond. A helyszín a Pécsi Mentőállomás, a harmincéves értelmi fogyatékkal élő pécsi férfi azonban ma vendég itt, hogy kipróbálhassa az álmát, a mentős életet.

Nógrádi László

A Neked munka, nekem álom! elnevezésű akció tette lehetővé, hogy a mentők és az értelmi fogyatékkal élő Csaba megismerkedhessenek egymással. A szervező Special Pécs Alapítványtól Barthalos Attila kísérte el a vendéget a mentőállomásra, ő avatott be a részletekbe is. Felidézte, hogy az 1993-ban Írországból indult kezdeményezés ötlete nyomán itthon négy éve kezdték fogyatékkal élő és sérült emberek számára megszervezni, hogy kipróbálhassák magukat olyan posztokon, amelyek betöltése igazi álom számukra. Ma már az ország minden megyéjében szerveznek ezen a héten ilyen találkozásokat, összesen mintegy kétszáz fogyatékos ember és csaknem ugyanennyi munkáltató bevonásával.

Baranyában a mentőzés messze nem az egyetlen álommunka: lesz, aki kertész, műkörmös, fodrász vagy éppen szakács munkanapjába költözhet be kicsit, mások pékséggel, a Misina menhelyen az állatok gondozásával vagy egy ügyvédi irodával ismerkedhetnek meg, de pirotechnikus és autóversenyző is lesz valaki ezen a héten egy pár órára. A jellemzően enyhe vagy közepes értelmi sérüléssel élők számára ez egyfelől betekintést ad az elérhetetlennek hitt munkák világába, amely a saját elhelyezkedési kilátásaikat is javítja. Mert nem titkolt cél, hogy a fogyatékkal élők és sérültek pályára állítását, munkához segítését célozza a program, amelyben persze fontos szempont a munkahelyek érzékenyítése is.

Miközben Csabát kézről kézre adják a mentőállomás dolgozói a járművek bemutatásától az irányítóközpont működésének részletezéséig, megtudjuk tőle azt is, miért pont ide akart eljutni. Az állami gondozásban nevelkedett, most lakóotthonban élő férfi lelkesen meséli, hogy virágkötő végzettséget szerzett, és ugyan nem a szakmájában, de jelenleg is dolgozik egy István-aknai cégnél fizikai munkakörben. Hatalmas élmény számára látni, mennyire összetett munka van a mentőautók vonulásainak hátterében, milyen nagy stábbal végzik a feladatokat. Azt is elárulja, hogy meglepődött, hogy milyen nyugodt a hétfő délelőtt az állomáson, mindenki higgadtan és kedélyesen végzi a feladatát.

Ő maga is segít, ahol tud – tudjuk meg a kísérőjétől, mert Csaba nem dicsekszik, de némi faggatásra elárulja, hogy rengeteget tud a vészhelyzetben szükséges teendőkről, például az utcán is segítette már egy epilepszia miatt összeesett hölgy mentését, és egy újraélesztés során is segédkezett már.

A tudósító nem kísérheti végig a kicsit mentővé fogadott fiatal férfi egész napját, de még megtudjuk, több példa is volt már arra, hogy az álomból valódi munka lett. A héten Baranyában még számos ilyen értékes találkozó-ismerkedő nap zajlik, a lehető legközelebb kerülésnek minden esélyt megadva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!