Diósviszló

2018.02.18. 12:30

Várja a turistákat a helytörténeti tárlat

Büszkék a diósviszlóiak által összegyűjtött régi, értékes ormánsági tárgyakra.

Zs.K.

Főként a kirándulók, túrázók tekintik meg a község 2001-ben nyílt helytörténeti kiállítását, amely az Ormánság és a helyiek múltjának tárgyi emlékeit mutatja be. Mint azt Tóthné Kovács Ágnes kulturális referens elmondta, a tárlat létrejöttében nagy szerepe volt a falu egykori iskolaigazgatójának, Priol Ödönnek, aki egy könyvet is írt a falu történetéről. A helyiek összegyűjtötték a régi tárgyaikat, így többféle mezőgazdasági munkaeszköz, ormánsági népviseleti ruha, illetve egykori használati tárgyak, korsók, edények is helyet kaptak a felújított házban.

A településen még a turisták által szintén kedvelt az Ormánság Kapuja emlékműnél található csaknem kétszáz éves ormánsági tölgyből faragott szökröny (ácsolt ruhásláda), amely Szatyor Győző fafaragó művész keze munkáját dicséri. Keserűné Nagy Margit polgármester reméli, hogy tavasztól a kerékpáros és gyalogos turisták közül idén is sokan megtekintik a diósviszlói értéket őrző emlékműveket, a helytörténeti kiállítás pedig bepillantást enged az ormánsági szokásokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában