Negatív rekord

2018.08.15. 11:30

Vesztegelnek a hajók a Dunán

Az előrejelzés szerint a következő napokban megközelíti a Duna vízállása Mohácsnál is a negatív rekordot, péntekre várhatóan 86 centiméterre süllyed a vízszint. A kompközlekedés egyelőre zavartalan, azonban a nagy szállodahajók Komáromtól délre már nem tudnak eljutni a folyón, a teherhajók pedig csak kapacitásuk harmadát képesek kihasználni.

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Tovább tart az apály a Dunán, s a hét végéig még tovább csökken a vízszint. A csapadékszegény időjárás, valamint a hőség egyaránt hozzájárul a tartós apály kialakulásához, s a folyó melegedését is elősegíti. A Duna Mohácsnál kedden reggel már majd’ huszonnyolc fokos volt.

A kis víznek köszönhetően a fürdőzők csodálatos zátonyokat, homokpadokat fedezhetnek fel a város közelében ott is, ahol azok eddig csak nagyon ritkán bukkantak elő.

A baranyai Duna-szakaszon egyébként egyetlen érintett önkormányzat sem kérte fürdőhely kijelölését. Persze ennek leginkább csak elvi jelentősége van, létük vagy nem létük aligha befolyásolja a strandolási szokásokat. A kijelölt helyeken a tisztiorvosi szolgálat rendszeresen ellenőrzi a víz minőségét, illetve a járulékos kellékeket. Ilyen strand már jó ideje nincs, ez azonban mit sem zavarja a fürdőzőket, forró nyári napokon rendre több százan napoznak-fürdenek a kedvelt helyeken. Ilyennek számít a szigeti oldalon a mohácsi „strand”, a Csele-patak dunai torkolata, valamint a dunafalvai kemping közelében található homokos partszakasz. A vízirendészet járőrei ezeket a területeket egyébként napi rendszerességgel ellenőrzik, hogy elejét vegyék a fürdőbaleseteknek és a szabálysértéseknek – sikerrel, hiszen idén eddig szerencsére egyetlen balesetről sem érkezett hír.

A Duna rendkívül alacsony vízállása ugyanakkor egyre nagyobb gondokat okoz a hajózásban.

A folyó egyes szakaszain – például Németországban – már üresen sem tudnak közlekedni a hajók, a magyar szakaszon is vannak olyan gázlók, ahol nehezen lehet csak hajózni, itt a hajók szállítási kapacitásuk egyharmadát tudják csak kihasználni, ami a gazdaságosság határa alatt van. A társaságok egy része „könnyíti” a hajót azon a szakaszon, ahol a vízállás még lehetővé teszi a közlekedést, a szállítmány egy részét kisebb hajókra pakolják át – ez Baranyában, ahol az aratás után jellemzően vízi úton szállítják el a terményt, különösen nagy problémákat okoz.

Nem csak a teher-, hanem az utasszállító hajók is gondban vannak. Azok a szállodahajók, amelyek merülése 16 deciméternél nagyobb, Komáromnál délebbre már nem tudnak jönni, így Mohácson sem fogunk velük találkozni egy ideig.

Egyelőre nem várható változás

Az előrejelzés szerint a következő napok során nem változik számottevően a Duna vízállása. A folyó vízszintje Mohácsnál kedden 104 centiméter volt, péntekre pedig egy méter alá, 86 centiméterre csökken. Ez egyébként megközelíti a negatív rekordot, amit a Dunán 2003 forró nyarán jegyeztek fel, akkor mindössze hatvanhárom centis volt a vízállás Mohácsnál.

A hétvégén sem érkezik utánpótlás a mederbe, így várhatóan marad az egy méter körüli vízállás, s akár további apadás is elképzelhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!