orvosválogatott

2018.01.17. 20:00

Ötszörös első, de élen jár az új szakmai módszerek bevezetésében is

Az országban egyedülálló fülműtétet honosított meg olasz minta alapján dr. Szanyi István fül-orr-gégész, egyetemi adjunktus, aki nem utolsósorban ötszörös focivilágbajnok.

Mészáros B. Endre

– Hogy lesz elkötelezett focista egy orvos?

– A foci volt hamarabb, Szombathelyen édesapám kispályás meccsein szerettem bele a játékba. Én pedig a Haladásban kezdtem, ahol akadt néhány igazi spíler, fölöttem játszott két évvel Illés Béla, alattam kettővel pedig Király Gábor. Pécsre kerültem ezután az orvosi egyetemre, a labdarúgást pedig nagypályán, a PEAC-ban vezettem le, bár még napjainkban is tagja vagyok a PMFC öregfiúk csapatának.

– Mikor lett orvosválogatott?

– Oda nehezebb volt bejutni, mint orvosként a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikára, bár akkoriban az utóbbi sem volt egyszerű. Szóval a focihoz ajánlás kellett, majd hozzáértő team választotta ki a legalkalmasabbakat. Engem például egy nyolcfős társaságból hívtak be másodmagammal 1998-ban és egy évre rá már világbajnokságon szerepeltem jobbösszekötőként. Jól sikerült a bemutatkozásom, mert Saint Tropezban 21:0-ás gólaránnyal, hét meccsből hét győzelemmel elsők lettünk.

– Mi jött még ezután?

– Azt hiszem, jókor voltam jó helyen, mert utána rögtön Cannesban, majd Evianban is aranyérmesek lettünk, aztán később Malmőben és Litvániában is. Manchesterben pedig bronzérmet, míg Los Angelesben ezüstöt vehettünk át. A csapat eddigi nyolc aranyából ötnek tehát a részese voltam.

– Igaz, hogy igen erős a válogatottban a pécsi mag?

– Mikor odakerültem, Papp Zsolt sebész, traumatológus és még három pécsi orvos játszott ott. Később jött Szabó István ortopéd sebész, és vannak már a csapatban fiatalabb pécsi doktorok is, Fazekas Gábor érsebész, Fehér Zsolt altatóorvos, Gyimesi Tamás belgyógyász és Józsa Gergő gyereksebész.

– Fül-orr-gégészként mi a szakterülete?

– Most igyekszem országszerte ismertté tenni egy új módszert, az endoszkópos fülsebészetet. A pécsi klinika az első hazánkban, ahol ilyen műtétek zajlanak. Olaszországból hoztuk be a technikát, és az a lényege, hogy a hallójáraton keresztül történik a beavatkozás, külső bőrmetszés nélkül. Nagy előnye, hogy egy nap után a betegek többsége hazamehet és nincs vagy minimális a műtét utáni fájdalom.

– Ez laikusként olyan egyszerűnek is tűnhet. Miért nem csinálják régebben?

– Mert igen nagy ügyességet, gyakorlatot és technikai felszereltséget igényel.

– A foci örök hobbi marad?

– Igen, amíg csak bírom fizikailag. Olyannyira, hogy nemigen akad kispályás torna Pécsett, amire ne neveznénk be. Továbbá egész évben vannak meghívásos nagypályás meccseink, nyáron pedig jön a világbajnokság, ezúttal Prágában. Van mit tennünk, mert négy éve a csehek a legjobbak, most pedig a saját pályájukon kellene az aranyat visszavenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!