Koncert a jamelésből

2018.07.30. 20:00

Apaceller Gergely közgazdásznak tanult, de a zene a hivatása

Összeállt egy csapat, döntően mohácsi zenészekből, hogy Máté Péter dalait újra elénekelje. A Duna-parti városban olyan sikeres volt a bemutatójuk, hogy a koncertet meg kellett ismételni, és augusztus 24-én Pécsett a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon is hallható lesz a produkció. Az előzményekről és a folytatásról a főszervező basszusgitáros Apaceller Gergelyt kérdeztük.

Mészáros B. Endre

– Miért pont Máté Péter?

– Mert a bátyámnak, Péternek nagyon hasonló a hangja és gyerekkorunk óta kedveljük ezt a zenei vonalat. A korszakban ugyanis kimagaslóan Máté Péter volt itthon a legjobb dalszerző, előadó és hangszerelő. Másrészt édesapánk egy pécsváradi beatzenekar aktív dobosa volt akkortájt, így sokat hallottuk ezeket a számokat. Napjainkban egyébként együtt alkotjuk az Apsons pécsváradi családi zenekart.

– Mi az esttel kapcsolatos pontos szerepe?

– Én vagyok a kitalálója, szervezője, művészeti vezetője, basszusgitárosa és vokalistája. Tíz fős a társaság, és a Mohácsi Zenészek Baráti Köréből verbuválódott. Télen egy Duna-parti kávézóban havonta összejövünk főzni, jammelni és ott született meg az alapgondolat. Májusban volt az első koncert, nemrégiben az ismétlés, újra telt házzal és augusztus 24-én Pécsett jön a következő, Trubics Zorán szervezői közreműködésével, de már tárgyalásban vagyunk több megyei helyszínnel is.

– Miről szól ez a koncert?

– Máté Péter Szívhangok című lemeze az alap és 140 perces a teljes előadás. Egy életutat járunk végig a 19 dallal, a Megszülettemmel indul és az Elmegyekkel zárul az est.

– Milyen együttesekből áll össze a társaság?

– Tízen vagyunk a mohácsi Coctail, Tornádó, Rádió Lokál és NGR zenekarból, a bólyi Depóból, továbbá a pécsváradi Apsonsból.

– A családon belül „kell még egy basszusgitáros is” felkiáltással kapta meg ezt a hangszert?

– Nem egészen. Furulyáztam, klarinétozni tanultam, majd jazz konzit végeztem basszusgitár szakon. Az első hangszeremet pedig egy akusztikus gitárból magam készítettem.

– A zenéből él?

– Úgy fogalmaznék, a zene a hivatásom. Közgazdász vagyok, többek közt bedolgozom pécsi társaságnak is. A mohácsi szőlőhegyen pedig hobbiból egy hektáron termelek konyhakerti növényeket, gyümölcsöket.

– Mi az, amit még kiemelne az életéből?

– A családomat. Van három gyönyörű kislányom, akik már tanulgatnak gitározni. Ők a legnagyobb sikereim az életemben.

Basszusgitár és orgonasípok

Apaceller Gergely 1979-ben született Baján. Pécsváradon járt általánosba, a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd a PTE-n szerzett közgazdász diplomát marketing szakon, aztán jazzkonzit végzett Székesfehérváron. Dolgozott Budapesten pénzügyi szektorban, volt hivatásos katona, biztosítási cég fiókvezetője, két évet külföldön ténykedett, hét éve Mohácson telepedett le a családjával. A Rádió Lokál a saját zenekara, mely funkyt és soult játszik délszláv motívumokkal, autentikus ízzel. Felesége Virág, jogász, lányaik pedig mint a jól tervezett orgonasípok: Luca 9, Franciska 6, Izabella 3 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában