Szigetvár

2018.08.27. 10:30

A Zrínyi-kultuszról szólt az 1566 perc

Éjfélkor különleges fáklyás felvonulás is indult a városban található Zrínyi-emlékhelyekhez. Színes volt a rendezvény.

T. V.

Fotó:

A Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar és a Szigetvári Fúvósokért Alapítvány kezdeményezésére augusztus 24-én 18 órakor az ünnepélyes megnyitót követően elkezdődött az 1566 perc Kegyeleti és Kulturális Zrínyi Maraton című hagyományteremtő rendezvény. Mint Deichler Andrástól, a fúvószenekar karnagyától megtudtuk, az első alkalommal megrendezett maratonnal a szigetvári hősökre emlékeztek és európai mértékű tettük előtt tisztelegtek.

Az egyedülálló eseménysorozaton 1566 percen keresztül Szigetvár nagy múltra visszatekintő kulturális csoportjai, neves előadók és a hozzájuk csatlakozó szigetváriak a Zrínyi-kultuszhoz kapcsolódó színvonalas rendezvényekkel járultak hozzá a hősökre való megemlékezéshez. Többek között a dzsámiban a Tinódi Vegyeskar adott hangversenyt, éjfélkor különleges fáklyás felvonulás indult a városban található Zrínyi-emlékhelyekhez, a jelenlévőknek dr. Hóvári János, a Zrínyi 1566 Emlékbizottság elnöke tartott történelmi ismertetést.

Talán a legkülönlegesebb kezdeményezés az volt, hogy a dzsámiban szombat délelőtt 8 órától öt órán keresztül diákok és önkéntes felnőttek olvasták fel a Szigeti veszedelmet. Délután pedig a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar koszorúkat helyezett el az emlékhelyeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában