kultúra

2018.09.30. 07:00

Értéket őriz a Pro Pannonia Kiadói Alapítvány – Szirtes Gáborral beszélgettünk

Félezer könyv, nagyobb részt meghatározó pécsi, baranyai szerzőktől – nem akármilyen teljesítmény. Ez a Pro Pannonia Kiadói Alapítvány elmúlt 282 évének termése, melyért idén Szirtes Gábor, a kiadó vezetője az alapítvány nevében a város Pro Communitate Díját vehette át.

Mészáros B. Endre

– Hogy néz ki ez az elmúlt közel harminc esztendő?

– A kiadó a rendszerváltással jött létre a vezetésemmel, de már 1985-től jelentek meg Pannónia könyvek. A mostani, alapítványi formában 1996 óta működünk. A Pro Pannonia Kiadó munkássága 2017-ben bekerült a pécsi értéktárba is.

– Hogy alakult a könyvkiadás éves szinten?

– A nyolcvanas években 4–6 könyv jelent meg évente, a rendszerváltástól a gazdasági válságig 20–22, azóta 14.

– Milyen arányban pécsiek, baranyaiak a szerzők?

– Tüskés Tibor útján haladunk tovább, azaz olyan könyvek kiadására törekszünk, melyeknek a témája, szerzője és maga a mű is helyi, de egyetemes értéket is képvisel. A kimondottan a régióból származó, a Dél-Dunántúlt érintő könyvek pedig a kiadványok felét jelentik. Folyamatosan igyekeztünk bővíteni a kört az alkotók és a tematika terén egyaránt, így az ország minden pontjáról vannak már szerzőink, sőt a határon túli magyarságból, a nyugati emigrációból is. Példaként a szlovéniai Göncz Lászlót, vagy a Londonban élő Gömöri Györgyöt említeném.

– Csak szépirodalomról és irodalomtörténetről van szó?

– Így volt kezdetben, de ma a pszichológiai vagy a neveléselméleti szakkönyvektől a tudományos ismeretterjesztésig egyre szélesebb a skála. Sőt, nem csak humán, de reáltudományi munkákkal is foglalkozunk. Másrészt nem csupán általában az olvasókat szólítjuk meg, számos könyvünk az oktatásban is hasznosul.

– Van olyan költő, író, alkotó, akit kiemelne ebből a listából?

– Arra különösen büszkék vagyunk, hogy minden Pécsett és Baranyában élő vagy élt szépíró és költő szinte kivétel nélkül megjelent nálunk. Csorba Győző hagyatékából tíz kötetet, Tüskés Tibornak is tíz könyvét, Bertók Lászlónak négy kötetét adtuk ki és a tudományos élet legjobbjai is gyakran választanak bennünket.

– A könyvkiadás az alkotónak vagy a kiadónak mennyire nyereséges üzem?

– Piaci túlkínálat van és a kereskedelem diktál, így előfordul, hogy a szerzőknek is hozzá kell járulnia a kiadáshoz.

A gyakorlat azonban többnyire az, hogy a kiadó pályázik vagy helyi erők, intézmények, egyesületek, önkormányzatok, magánszemélyek is elősegítik a megjelenést. A kiadó ehhez azt a pluszt is hozzáteszi, hogy a könyvek szakszerűen, jó színvonalon születnek meg, generálja a könyv és az olvasó közti kapcsolatot, és beviszi a műveket a kereskedelmi forgalomba.

– Elköltöztek a Király utcából. Miért?

– Tulajdonosváltás következtében most a Perczel Miklós utca 2.-ben vagyunk. Ki kell emelnem, hogy a kényszerű váltáshoz a várostól óriási segítséget kaptunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában