Ettől erős a Budapest Bár

2018.12.27. 07:00

Százesztendős kávéházi zenére énekelnek a rocksztárok

Igen népszerű napjainkban a kuplékra, táncdalokra, musicalekre hangszerelt kávéházi cigányzene, köszönhetően a Budapest Bár együttesnek. Hogy miért, arra bárki választ kaphat december 28-án Pécsett, a POTE Aulában. „Kellenek hozzá azért azok a neves rocksztárok is, akiket megérintett valamiképp a műfaj” – teszi hozzá Farkas Róbert, az ötletgazda, a zenekar vezetője.

Mészáros B. Endre

– A kávéházi jazz még csak megvan, de mi az, hogy kávéházi cigányzene?

– A múlt század ´20-as, ´30-as éveiben élte Budapesten a fénykorát, amikor még ágyra jártak az emberek: többen is bérelték ugyanazt az ágyat, és különböző napszakokban használták. Amikor pedig nem volt hová menniük, élő zenés kávéházakban töltötték az időt. Volt vagy száz ilyen akkor Budapesten. Filmzenéket, kuplékat játszottak ott cigányzenészek, s valami hasonló jelleggel igyekeztünk mi 2007-ben egy albumot létrehozni. Aztán meglepődve tapasztaltuk, hogy milyen sok neves rocksztárt érdekel ez a stílus és többen kötődnek is hozzá.

– Kötődnek a cigányzenéhez?

– Igen, például a quimbys Kiss Tibornak a nagyapja magyar nóta szerző volt. Lovasi András pedig a katonaságnál zenélt, ahol régi melódiákat, táncdalokat adott elő. Németh Juditot viszont a legelső dalunk, a Szívembe bomba van című szó szerint szíven ütötte, mert kislányként az édesanyja ölében gyakran hallgatta ezt a dalt.

– Apropó híres énekesek. Miként bővül az előadói kör?

– Sok a jelentkező, de aszerint választunk, hogy emberileg hogy férnek meg a társasággal. És mint említettem, az elkötelezettség, az érintettség fontos szempont. Amikor például Mező Mihályt felhívtam, ő csak annyit mondott, már nagyon régóta várta ezt a telefont.

– Nevezhetjük ezt kultúrmissziónak, hiszen igényes cigányzenét visznek a fiatalsághoz.

– Valóban, egy kicsit a Csík zenekarhoz hasonló feladatot végzünk, csak más oldalról közelítjük a rockzenét és az előadókat. Nekem egyébként kevésbé fontos a cigányzene népszerűsítése, sokkal inkább szeretném a két világháború közti Budapest hangulatát, életvitelét visszaadni.

– Milyen lesz a pécsi buli?

– Először szerepelünk a POTE aulában, és szilveszterhez közeledve a kedvenceken túl pörgős, vidám dalokat hozunk.

– Mit csinál Farkas Róbert, amikor távol van a zenétől?

– Olyankor utazom a feleségemmel. Két éve van egy lakóbuszunk, és bejártuk már vele fél Európát. Azt megelőzően pedig Ázsiát favorizáltam, ott Thaiföld és Japán a kedvencem.

Sokáig „Csikágóban” élt

Farkas Róbert 1976-ban született Miskolcon, de fél esztendős korától Budapesten él. Mindig a VII. kerületben lakott, sokáig az úgynevezett „Csikágó” részén élt. A Kertész utcai általánosba járt. A 100 Tagú Cigányzenekarhoz került már 14 évesen, ahol 10 évet töltött és vezető prímás lett. Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen hegedű-kamaraművész diplomát szerzett. Aztán alter rock formációk következtek, játszott a Kistehén zenekarban, a Besh O droM együttesben, 2007-ben megalapította a Budapest Bár együttest. Felesége Gáncs Andrea, a zenekar producere és menedzsere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában